Wat is het al warm geweest hé !? Nog enkele nachtjes slapen en dan vertrekken we naar Noorwegen en daar zal het ongetwijfeld wel een stuk frisser zijn. Misschien vind je het gek, maar ik zal er blij om zijn. Temperaturen die boven de 30 graden gaan, zijn niet aan mij besteed. Veel zin om te bakken heb ik momenteel dan ook niet. Een fris dessertje daarentegen wil ik wel, daarom eentje dat geen oven vraagt en slechts een korte tijd achter het fornuis.
Dit taartje is gebaseerd op het recept voor de Zweedse room dat ik een tijdje terug maakte. Zweedse room is in feite een variant van panna cotta doordat er naast room ook zure room en yoghurt in zit. Misschien kan je je wel herinneren dat ik toen schreef dat ik het nooit meer zou maken omdat ik het te lekker vond en er niet kon afblijven. Ik had echter nog room en ook nog zure room in de ijskast staan en die moet leeg gemaakt worden met onze vakantie in het vooruitzicht. Vorige keer gebruikte ik vanille yoghurt, maar nu wou ik skyr gebruiken want deze IJslandse yoghurt bevat geen vet en dat verschafte me dus een goed excuus. Ik heb eerder bij de Skyr chocolade truffel taart al uitgebreid verteld dat ik helemaal gek ben op deze yoghurt. Helaas wordt het voor zover ik weet nog steeds enkel bij Albert Heijn verkocht. Gelukkig voor mij is die supermarkt in het Antwerpse goed vertegenwoordigd. Andere yoghurts zijn ook geschikt hoor, wees gerust.
Het frisse fruitlaagje bovenop is mijn allerlaatste restje druivenconfituur dat ik nog over heb van vorige zomer. Ik kreeg toen van mijn broer een hele voorraad kleine, nogal zure druifjes uit zijn tuin en wist niet direct wat ik er mee aan moest. Ze waren echt niet lekker om zo op te eten. Tenslotte kwam ik uit bij een recept voor druivenconfituur van Piet Huysentruyt. Ik vond het heel bizar, maar probeerde het uit en ben nu helemaal verkocht. Alle velletjes en pitjes worden er bij mij wel uit gezeefd en je blijft over met een heerlijke, friszure gelei die ik heel graag onder mijn yoghurt meng of bovenop een laagje vanillepudding eet. De kleur heeft bovendien een betoverend mooie paarse schijn. Echt prachtig ! Ik hoop dat ik dit jaar opnieuw een voorraadje druiven van mijn broer krijg...
Je kan echter eender welke vruchtenjam gebruiken die je maar wil, maar iets fris en zurig is wel het lekkerst.
Panna cotta wordt gewoonlijk in kleine porties of dessertglaasjes gepresenteerd, maar als taart zie je het zelden. Aangezien deze variant met zure room en yoghurt minder machtig is, vind ik het hiervoor uitstekend geschikt. Als koekjesbodem koos ik voor Lotus speculaas. Amerikanen en Australiërs zijn helemaal gek op dit koekje en op hun speculaaspasta. Voor mij is het zo'n normaal koekje dat ik het al gauw over het hoofd zie, maar het is eigenlijk een geweldige basis om deze taart verder op te bouwen. We mogen best trots zijn op zo'n geweldig Belgisch product dat wereldwijd zo geliefd is.
Ingrediënten:
voor de bodem:
- 200 gram speculaas
- 80 gram gesmolten boter
voor de panna cotta:
- 400 milliliter room
- 200 gram zure room
- 250 gram naturel skyr (=Yoghurt naar IJslands recept, die je voorlopig enkel bij Albert Heijn kan kopen. Maar elke andere yoghurt kan gebruikt worden.)
- 150 gram suiker (Let op: indien je gezoete yoghurt gebruikt, dit wel minderen.)
- 1 zakje vanillesuiker (= 8 gram)
- 1 theelepel vanille extract
- 4 blaadjes gelatine (+ een kommetje met koud water om de gelatine in te weken)
voor de afwerking:
- Enkele eetlepels druivenconfituur of een andere friszure jam of gelei (bij voorkeur zonder pitjes)
- enkele bessen zoals frambozen, bosbessen,...
- een takje munt
Werkwijze:
- Week de blaadjes gelatine in koud water gedurende 5 minuten.
- Breng de room samen met de suiker en de vanillesuiker in een steelpannetje aan de kook. Roer goed door met een garde.
- Knijp de gelatine blaadjes uit en los ze al roerende op in het hete roommengsel. Giet het mengsel in een kom en laat 20 à 25 minuten afkoelen in de ijskast.
- Beboter ondertussen een springvorm van 20 cm. (Vooral aan de zijkant, dit helpt om de panna cotta mooi los te krijgen bij het ontvormen.)
- Verkruimel de speculaas.
- Smelt de boter.
- Meng de boter onder de speculaaskruimels. Druk dit met een lepel goed aan op de bodem. Ik maakte ook een klein opstaand randje, maar dat is niet nodig.
- Zet je springvorm in de ijskast zo kan de boter hard worden.
- Voeg het vanille extract, de zure room en de skyr yoghurt toe aan de afgekoelde room en meng dit er goed onder.
- Giet het panna cotta mengsel in de springvorm op de speculaasbodem en zet in de ijskast gedurende minstens 3 uur, maar beter nog een hele nacht. Het zal nog erg vloeibaar zijn, maar het stijft mooi op, wees gerust.
- Smeer de confituur van je keuze bovenop de opgesteven panna cotta uit.
- Om de taart te ontvormen snij je eerst met een mesje aan de zijkant de panna cotta los van de vorm.
- Versier tenslotte de taart met enkele bessen en een munttakje. Ik vind bevroren frambozen erg decoratief. Het zijn net kleine juweeltjes. Met de hitte ontdooiden ze al tijdens het maken van de foto's helaas.
Ik maakte ook de panna cotta met skyr zonder speculaasbodem in kleine puddingvormpjes en ook dit was heerlijk ! |