Pagina's

donderdag 21 juli 2016

Panna cotta taart met skyr en speculaasbodem


Wat is het al warm geweest hé !? Nog enkele nachtjes slapen en dan vertrekken we naar Noorwegen en daar zal het ongetwijfeld wel een stuk frisser zijn. Misschien vind je het gek, maar ik zal er blij om zijn. Temperaturen die boven de 30 graden gaan, zijn niet aan mij besteed. Veel zin om te bakken heb ik momenteel dan ook niet. Een fris dessertje daarentegen wil ik wel, daarom eentje dat geen oven vraagt en slechts een korte tijd achter het fornuis.

Dit taartje is gebaseerd op het recept voor de Zweedse room dat ik een tijdje terug maakte. Zweedse room is in feite een variant van panna cotta doordat er naast room ook zure room en yoghurt in zit. Misschien kan je je wel herinneren dat ik toen schreef dat ik het nooit meer zou maken omdat ik het te lekker vond en er niet kon afblijven. Ik had echter nog room en ook nog zure room in de ijskast staan en die moet leeg gemaakt worden met onze vakantie in het vooruitzicht. Vorige keer gebruikte ik vanille yoghurt, maar nu wou ik skyr gebruiken want deze IJslandse yoghurt bevat geen vet en dat verschafte me dus een goed excuus. Ik heb eerder bij de Skyr chocolade truffel taart al uitgebreid verteld dat ik helemaal gek ben op deze yoghurt.  Helaas wordt het voor zover ik weet nog steeds enkel bij Albert Heijn verkocht. Gelukkig voor mij is die supermarkt in het Antwerpse goed vertegenwoordigd. Andere yoghurts zijn ook geschikt hoor, wees gerust.

Het frisse fruitlaagje bovenop is mijn allerlaatste restje druivenconfituur dat ik nog over heb van vorige zomer. Ik kreeg toen van mijn broer een hele voorraad kleine, nogal zure druifjes uit zijn tuin en wist niet direct wat ik er mee aan moest. Ze waren echt niet lekker om zo op te eten. Tenslotte kwam ik uit bij een recept voor druivenconfituur van Piet Huysentruyt. Ik vond het heel bizar, maar probeerde het uit en ben nu helemaal verkocht. Alle velletjes en pitjes worden er bij mij wel uit gezeefd en je blijft over met een heerlijke, friszure gelei die ik heel graag onder mijn yoghurt meng of bovenop een laagje vanillepudding eet. De kleur heeft bovendien een betoverend mooie paarse schijn. Echt prachtig ! Ik hoop dat ik dit jaar opnieuw een voorraadje druiven van mijn broer krijg...
Je kan echter eender welke vruchtenjam gebruiken die je maar wil, maar iets fris en zurig is wel het lekkerst.

Panna cotta wordt gewoonlijk in kleine porties of dessertglaasjes gepresenteerd, maar als taart zie je het zelden. Aangezien deze variant met zure room en yoghurt minder machtig is, vind ik het hiervoor uitstekend geschikt. Als koekjesbodem koos ik voor Lotus speculaas. Amerikanen en Australiërs zijn helemaal gek op dit koekje en op hun speculaaspasta. Voor mij is het zo'n normaal koekje dat ik het al gauw over het hoofd zie, maar het is eigenlijk een geweldige basis om deze taart verder op te bouwen. We mogen best trots zijn op zo'n geweldig Belgisch product dat wereldwijd zo geliefd is.


Ingrediënten:


voor de bodem:

  • 200 gram speculaas
  • 80 gram gesmolten boter


voor de panna cotta:

  • 400 milliliter room
  • 200 gram zure room
  • 250 gram naturel skyr (=Yoghurt naar IJslands recept, die je voorlopig enkel bij Albert Heijn kan kopen. Maar elke andere yoghurt kan gebruikt worden.)
  • 150 gram suiker (Let op: indien je gezoete yoghurt gebruikt, dit wel minderen.)
  • 1 zakje vanillesuiker (= 8 gram)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 blaadjes gelatine (+ een kommetje met koud water om de gelatine in te weken)


voor de afwerking:

  • Enkele eetlepels druivenconfituur of een andere friszure jam of gelei (bij voorkeur zonder pitjes)
  • enkele bessen zoals frambozen, bosbessen,...
  • een takje munt


Werkwijze:

  • Week de blaadjes gelatine in koud water gedurende 5 minuten.
  • Breng de room samen met de suiker en de vanillesuiker in een steelpannetje aan de kook. Roer goed door met een garde.
  • Knijp de gelatine blaadjes uit en los ze al roerende op in het hete roommengsel. Giet het mengsel in een kom en laat 20 à 25 minuten afkoelen in de ijskast.


  • Beboter ondertussen een springvorm van 20 cm. (Vooral aan de zijkant, dit helpt om de panna cotta mooi los te krijgen bij het ontvormen.)
  • Verkruimel de  speculaas.
  • Smelt de boter.
  • Meng de boter onder de speculaaskruimels. Druk dit met een lepel goed aan op de bodem. Ik maakte ook een klein opstaand randje, maar dat is niet nodig.
  • Zet je springvorm in de ijskast zo kan de boter hard worden.


  • Voeg het vanille extract, de zure room en de skyr yoghurt toe aan de afgekoelde room en meng dit er goed onder.

  • Giet het panna cotta mengsel in de springvorm op de speculaasbodem en zet in de ijskast gedurende minstens 3 uur, maar beter nog een hele nacht. Het zal nog erg vloeibaar zijn, maar het stijft mooi op, wees gerust.

  • Smeer de confituur van je keuze bovenop de opgesteven panna cotta uit. 
  • Om de taart te ontvormen snij je eerst met een mesje aan de zijkant de panna cotta los van de vorm.
  • Versier tenslotte de taart met enkele bessen en een munttakje. Ik vind bevroren frambozen erg decoratief. Het zijn net kleine juweeltjes. Met de hitte ontdooiden ze al tijdens het maken van de foto's helaas.

Ik maakte ook de panna cotta met skyr zonder speculaasbodem in kleine puddingvormpjes en ook dit was heerlijk !

Conclusie: 

Een heerlijk verfrissend taartje dat weinig inspanning vraagt maar met de zalig romige textuur van panna cotta, crunchy speculaas en friszure gelei. Het is echt heerlijk ! I love it.


vrijdag 15 juli 2016

Frambozen broodjes (Raspberry swirl rolls)


Kaneelbroodjes vinden we in ons gezin alledrie heerlijk, maar ik wou nu wel eens graag een meer zomerse variant uitproberen. Frambozen zijn zonder twijfel mijn favoriete (zomer)fruit dus de keuze hiervoor was snel gemaakt. In onze tuin hebben we een frambozenstruik staan en die doet het dit jaar erg goed. Deze dagen gaan we dan ook dagelijks kijken of we vruchten kunnen plukken. Nu moet ik wel toegeven dat onze oogst nog niet zo groot is dat ik er deze broodjes mee heb kunnen bakken. De vruchtjes op de foto's met de steeltjes eraan, zijn wel afkomstig uit onze tuin. 

Via Pinterest heb ik deze Raspberry swirl rolls voor het eerst leren kennen, maar ik had me er nog niet aan gewaagd. Er zijn talloze recepten terug te vinden op het internet en sommige maken enkel gebruik van frambozen. Maar er zijn ook veel recepten die er een laagje roomkaas aan toevoegen. Aangezien ik hiervan toch nog een doosje in huis had, heb ik voor deze roomkaas variant gekozen. Goed meegenomen nu ik immers onze ijskast probeer leeg te maken want onze reis komt steeds dichterbij. Alle recepten zijn het er wel over eens dat je best werkt met diepvries frambozen omdat verse frambozen te snel stuk kunnen gaan wanneer je het deeg oprolt.

Ik maakte het deeg gisterenavond en zette de deegrolletjes in de ijskast tijdens de nacht. Vanmorgen hoefde ik ze enkel terug wat op kamertemperatuur te laten komen en vervolgens te bakken. Dat ging helemaal prima ! Ze waren nauwelijks gerezen in de ijskast, maar in de oven kwam dat helemaal goed.


Ingrediënten: (goed voor ongeveer 12 broodjes)


voor de broodjes:

  • 500 gram bloem
  • 1 blokje verse gist (= 42 gram)
  • 150 milliliter lauwe melk
  • 120 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 60 gram gesmolten boter
  • 1 eetlepel skyr, yoghurt, platte kaas of kwark ,....
  • 1 theelepel gemalen vanille (Te koop in de bio winkel. Je kan ook zelf een vanillestokje uitschrapen of vanillesuiker gebruiken.)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout

voor de frambozen-roomkaas vulling:

  • 300 gram diepvries frambozen 
  • 200 gram roomkaas
  • 1 zakje vanille suiker (= 8 gram)
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel maizena

voor het glazuur:

  • 100 gram bloemsuiker/poedersuiker
  • 2 eetlepels melk (of eventueel beetje meer)
  • 1/2 theelepel vanille essence

Werkwijze:

  • Deze broodjes zijn gebaseerd op de kaneelbroodjes die ik eerder al eens gemaakt heb. Maak dus het deeg en rol het uit tot een rechthoek van 30 x 40 cm zoals ik vroeger hier heb beschreven.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Beboter een bakvorm of braadslee van 23 op 30 cm. Hier krijg je 9 broodjes in. Je hebt dus 3 broodjes over. Aangezien de broodrolletjes die afkomstig zijn van het uiteinde van de deegrol bij mij nooit zo mooi uitvallen, bak ik deze apart in een schaaltje. Zo kan je mooiste gebruiken voor je grote bakvorm.
  • Meng de vanillesuiker en de suiker onder de roomkaas.
  • Besmeer het deeg met het roomkaasmengsel. Laat onderaan een klein randje vrij.

Deeg uitrollen tot een rechthoek. Of zoiets...
Het maakt niet echt uit als het niet perfect is, je rolt het toch op en dan zie je dat niet meer.

  • Bestrooi de diepvries frambozen met de eetlepel maizena.
  • Verdeel de frambozen over het roomkaasmengsel.


  • Bestrijk het randje, dat je onderaan vrij hield, met wat water. Zo blijft je deeg na het oprollen beter dichtkleven.
  • Rol het deeg van boven naar onder gelijkmatig op.
  • Snij met het allerscherpste mes dat je maar kan vinden, de deegrol in 12 gelijke stukken.
  • Leg de rolletjes op hun zijde in je bakvorm. Voorzie wel een beetje tussenruimte want de broodjes zetten nog uit.
  • Indien je de broodjes pas de dag nadien wil bakken, kan je ze een nacht in de ijskast bewaren.

  • Bak de broodjes gedurende 20 minuten of totdat ze een goudbruine kleur hebben. (Komt je vorm uit de ijskast dan is je deeg waarschijnlijk nog door en door koud, voeg dan gerust 5 minuten of meer toe.)
  • Maak tijdens het bakken het glazuur door de bloemsuiker, de melk en het vanille extract tot een papje te roeren.
  • Besprenkel je broodjes hiermee zodra je ze uit de oven hebt genomen.

  • Laat de broodjes in de bakvorm afkoelen op een rooster.


Conclusie:

Heerlijk !!! Deze broodjes zijn ideaal voor een zomers ontbijt of brunch. Ze zien er erg smakelijk uit met hun vrolijke frambozenkleurtje en het witte glazuur. Het brooddeeg is stevig en toch zacht en mals. De roomkaasvulling is een heerlijk ontdekking. Zo smeuïg ! Het effect van kaastaart in een broodje ! Het zorgt ervoor dat de broodjes allesbehalve droog zijn. De zure frambozen zorgen voor een frisse toets. Het suikerzoete glazuur zorgt voor een perfect evenwicht tussen alle smaken. Op gewone kaneelbroodjes vind ik glazuur helemaal niet nodig, maar hierbij is het wel een aanrader.


zondag 10 juli 2016

Frambozen succes taart (glutenvrij)

 

De zomervakantie is eindelijk  begonnen ! De laatste dagen school en de eerste week  grote vakantie werden in ons gezin wel helemaal overschaduwd doordat mijn vader onverwacht in het ziekenhuis belandde. Het zijn een paar spannende dagen geweest, maar gelukkig is hij sinds vrijdag terug thuis. Dit is natuurlijk een hele goede reden om nog eens een taart te maken ! 

De start van de vakantie heeft me een beetje verrast. Je bent in een dagelijkse routine en een week, een maand vliegt zo voorbij. Sinds ik besloot om op professioneel vlak een stap terug te zetten, was de behoefte aan een reis, aan iets waar je jezelf op kan verheugen en naar aftellen, veel minder groot. We hadden wel een paar vage reisplannen, maar er lag nog helemaal niks vast. Enkele dagen terug hebben we echter de knoop doorgehakt om terug op reis naar Noorwegen te gaan. Vorige zomer zijn we er ook geweest en het was ons er alle drie ontzettend bevallen. Vorig jaar gingen we er met het vliegtuig naartoe en bezochten we de streek rond de stad Alesund. Dit jaar gaan we met de ferryboot vanuit Kiel in Duitsland en maken we een tour vanuit Oslo naar de streek rond Bergen. Ik twijfel er niet aan dat het een mooie vakantie zal worden. 

Vorig jaar proefde ik te Noorwegen voor het eerst deze Bringebaersuksessterte, zoals ze in het Noors zeggen. Thuis besloot ik ze na te maken omdat ik besefte dat ze de basis vormde voor de megalekkere Daim taart die je ondermeer bij Ikea kan eten. Deze chocoladetaart is lekker, maar een beetje machtig. De fruitige varianten vallen veel lichter en meer zomers uit. De aardbeien succes taart was al eerder een succes en nu wou ik dus de frambozen versie maken zoals ik zelf oospronkelijk geproefd had. In Noorwegen gebruiken ze een jellypudding voor de frambozenlaag. Aangezien je dat hier nauwelijks kan kopen, koos ik voor een dunner laagje gelei dat wordt gemaakt met Taartina.

Als je nu denkt dat de cirkel rond is met deze versie dan ben je fout. Ik wil nog graag andere smaken  maken want ik vind ze een ideale, lekkere en veelzijdige basis. Helemaal prettig is het feit dat ze bovendien ook nog eens glutenvrij is, zo kan iedereen meegenieten.

Ingrediënten:


voor de amandellaag:

  • 150 gram gemalen amandelen (met vlies)
  • 4 eiwitten
  • 150 gram poedersuiker/bloemsuiker 
  • 1/2 theelepel bakpoeder (Kies een glutenvrij merk, als dit belangrijk is voor je)

voor de succescrème laag:

  • 2 eierdooiers
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 50 milliliter room
  • 125 gram boter

voor de fruitlaag:

  • 300 gram frambozen (bij voorkeur vers, maar diepvries kan ook.)
  • 1 zakje Taartina van het merk Oetker (rood of kleurloos) (Verkrijgbaar o.a. in Delhaize)
  • 250 milliliter water
  • scheutje Liga of andere zoete siroop of 2 eetlepels suiker

Werkwijze:

  • Maak de amandellaag en de succescrème zoals hier beschreven.

  • Bij de aardbeien succes taart verwijderde ik na het bakken van de amandellaag, het bakpapier uit de bakvorm. Je doet de taart voor de geleilaag dan wel terug in de bakvorm.  De gelei loopt dan ook een beetje in de kloof naast je taart aangezien de amandellaag loslaat van de rand en er een opening ontstaat. 
  • In deze frambozentaart liet ik het bakpapier rond de amandellaag bij het afkoelen en verwijderde het bakpapier pas nadat de gelei opgesteven was. De gelei loopt dan niet in de "kloof". Je kiest zelf maar welke werkwijze je verkiest.

  • Besmeer de afgekoelde amandellaag met de afgekoelde en opgesteven succescrème.
  • Verspreid de frambozen over de succescrèmelaag van je taart. Indien je diepvriesframbozen gebruikt, kan je tussen de crèmelaag en het fruit eventueel een dun laagje gemalen amandelen of koekjeskruimel strooien. Dit dient om het vocht wat te absorberen.
  • Meng de siroop of suiker bij je water.
  • Los het Taartina poeder op in deze vloeistof en roer goed door om klonters eruit te halen.
  • Breng het mengsel al roerende met een garde aan de kook tot het dikker wordt.
  • Giet dit uit over het fruit en laat opstijven.
  • Haal de taart om te serveren een halfuurtje voordien uit de koelkast. De crèmelaag stijft in de ijskast immers op doordat de boter erin hard wordt. Als je de taart er een tijdje vooraf uit haalt, dan is je crème heerlijk smeuïg.

 

 Conclusie: 

Lekker, fris en fruitig ! De amandellaag is zacht en mals. Ze smaakt lichtjes zoet. De frambozen zorgen voor een zure en verfrissende toets en de romige botercrème brengt de twee tot een verrukkelijk geheel. Een ideale zomerse taart die zeker niet te machtig is om er een tweede stukje van te nemen.


vrijdag 1 juli 2016

Welsh cakes met chocolade

 

Het groene, heuvelige landschap vol schapen en kastelen en de prachtige kustlijn van Wales heeft me altijd al aangetrokken. Toen ik een jaar of twaalf was, heb ik toevallig een artikel gelezen in een toeristisch magazine over de kastelen van Wales en sindsdien verzamelde ik alles wat ik erover kon vinden. Ik stak alle foto's en folders in een kaft. Echt bizar, want ik was er nog nooit geweest en kende ook niemand die er ooit een voet gezet had. In mijn studententijd kwam het er dan eindelijk van om er een eerste bezoek te brengen. Een tocht doorheen het nationaal park van Snowdonia. Een prachtige plek vol dramatische landschappen en herfststormen. Het was een memorabele reis. Het is dan ook niet bij één bezoek gebleven. Als je van natuur, wandelen en het gemekker van schaapjes houdt, dan is Wales een echte aanrader.

Toen ik dus een receptje zocht naar aanleiding van de EK voetbalwedstrijd van vanavond tussen Wales en België, kwam ik al snel terecht bij een recept voor Welsh cakes op de site van de BBC. Welsh cakes zijn geen echte cakejes, maar meer een kruising tussen een pannenkoek en een koekje. Je eet het gezellig als lunch of tussendoortje bij een tasje thee. Traditioneel worden ze gemaakt met reuzel en rozijnen.

Maar reuzel of varkensvet is niet echt mijn ding dus dat wordt vervangen door boter. Rozijnen zijn in ons gezin ook niet zo geliefd dus die worden ook vervangen door bakvaste chocoladedruppels. Rozijnen op zich lust ik wel, maar wanneer ze ergens in verwerkt zitten, dan haak ik af. Geef je mij een rozijnenboterham dan pulk ik eerst de rozijnen eruit en eet dan het brood zonder op. Speculaaskruiden in het deeg zorgen voor nog wat extra Belgisch invloed. Wij vinden ze bovendien erg lekker besmeerd met Luikse siroop !

De Rode duivels hebben tegen Hongarije een prachtige wedstrijd gespeeld. Maar liefst vier keer hebben ze gescoord ! Laat ons hopen dat ze ons vanavond opnieuw zo doen juichen van plezier !


Ingrediënten:

  • 225 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 85 gram suiker
  • 1/2 theelepel speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 100 gram koude (harde) boter in blokjes gesneden
  • 50 gram bakvaste chocoladedruppels
  • 1 ei (reeds geklutst)
  • Eventueel een beetje melk

Werkwijze:

  • Meng in een kom de bloem, het bakpoeder, de suiker, de speculaaskruiden en het zout.
  • Voeg de boter in blokjes toe en meng onder het deeg, door het met je handen te verkruimelen of door gebruik te maken van een deegmenger zoals deze.
 

  • Meng er de bakvaste chocolade druppels onder.
  • Voeg het geklutste ei toe en meng het deeg tot een homogeen geheel. Indien je deeg te droog is voeg dan een beetje melk toe.
  • Rol je deeg uit met behulp van wat bloem tot de dikte van 1 cm.
  • Steek er rondjes uit met een diameter van 6 cm.

  • Bak ze in een pan met dikke bodem met een beetje vetstof aan elke kant ongeveer drie minuten of totdat ze een mooi bruin kleurtje hebben en doorbakken zijn.

  • Serveer warm, bestrooid met wat suiker, met wat boter en confituur of met wat Luikse siroop. Koud zijn ze ook lekker. Je kan ze gemakkelijk nog een week bewaren in een goed afgesloten doos.

Conclusie:

Ondanks mijn grote liefde voor Wales had ik nog nooit Welsh cakes gebakken. Doordat ze meestal gemaakt worden met reuzel en rozijnen was ik daar helemaal niet toe geneigd. Deze versie op z'n Belgisch met boter en chocolade is dan ook veel meer op mijn lijf geschreven. De dochter heeft op haar eerst dag van de grote vakantie ervan gesmuld !!