Pagina's

zaterdag 29 oktober 2016

Magische Nutella taart


Ik maakte ooit een Magische vanille taart, maar deze was niet helemaal gelukt. De bedoeling van een magische taart is namelijk dat je van één deeg drie verschillende laagjes krijgt in je eindresultaat. Onderaan een laagje flan, dan een crème en tenslotte bovenop cake. De vorige keer kon ik er eerlijk gezegd maar twee onderscheiden. Vandaag doe ik een nieuwe poging, gebaseerd op het recept van vorige keer. Maar nu is de taart niet met vanille maar met Nutella. De vorige keer vond ik de vanille smaak wat flauw, dus ik hoop op meer succes met deze choco variant. Ik gebruik een iets grotere vorm van 22 cm ditmaal, (vorige keer slechts 20 cm) en kort mijn baktijd wat in. Ben benieuwd.

Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 125 gram poeder/bloemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= 8 gram)
  • 1/2 liter volle melk
  • 125 gram boter
  • 115 gram bloem
  • 120 gram Nutella


Werkwijze:

  • Smelt de boter. Ik gebruik hiervoor de microgolfoven op halve kracht. (2 x 30 seconden op 500 Watt) De boter moet gewoon vloeibaar worden, niet koken. Laat de boter afkoelen.
  • Los de Nutella op in de melk door dit in een steelpannetje op te warmen en te roeren met een garde. Het mengsel moet niet koken. Je wil een chocolademelk krijgen, zonder klonters. Laat ook dit afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Splits de eierdooiers van het eiwit.
  • Zeef de bloemsuiker.
  • Klop de eierdooiers samen met de bloemsuiker en de vanillesuiker enkele minuten stevig op tot je een veel bleker en smeuïg mengsel krijgt.


  • Voeg de afgekoelde boter toe en meng goed.


  • Zeef de bloem en voeg deze aan het mengsel toe. Mix goed.


  • Voeg langzaam aan de Nutella-melk toe. Doe dit voorzichtig, want het mengsel wordt nu erg vloeibaar en als je te stevig mixt, gaat het enorm spetteren!


  • Meng nu het opgeklopte eiwit voorzichtig en langzaam onder je deegmengsel.


  • Giet je deeg in de siliconen bakvorm. Mijn bakvorm van 22 cm was net iets te klein. Ik kreeg niet alle deeg erin. Een iets grotere vorm van 24 cm is dus aanbevolen.


  • Bak de taart gedurende 45 à 50 minuten. 


  • Laat de taart afkoelen in de vorm op een rooster. Als de taart koel is zet je ze in de ijskast.
  • Ik heb de taart in de vorm gelaten en snij hieruit voorzichtig taartpunten. De bodem van deze taart is niet echt stevig en dus heb ik het niet aangedurfd om ze uit de vorm te halen.


Conclusie:

Ja, deze taart is veel beter geslaagd dan de vorige editie. Ze is lekker en heeft drie laagjes ! De taart smaakt subtiel naar chocolade. Het is geen uitgesproken Nutella smaak die je proeft. Misschien is mijn baktijd toch weer een paar minuten te lang geweest. Mijn middelste crèmelaag mag nog smeuïger vind ik. Maar ik ben tevreden. Een taartpunt hiervan past heerlijk bij een latte macchiato. Laagjes in mijn taart en laagjes in mijn koffie. I'm happy.

Twee tips kan ik jullie nog meegeven. Bewaar de taart in de ijskast, maar haal ze er op tijd uit, als je ze wil opdienen. IJskoud is de smaak niet optimaal. Het is veel smakelijker als de taart op temperatuur is gebracht. Tot slot, gebruik om deze taart te snijden het scherpste mes dat je in huis hebt. Met een scherpe snee zie je de drie laagjes het duidelijkst.


woensdag 26 oktober 2016

Ardéchois : cake met crème van kastanjes


Dit weekend hebben we een mooie herfstwandeling gemaakt en onderweg heel veel kastanjes geraapt. Achteraf doen we daar dan weinig mee moet ik toegeven. Toch is het leuk om ze te rapen. Ze liggen daar zo mooi te blinken in het bos. Ik kan er niet aan weerstaan en kom telkens met mijn zakken vol thuis. Ooit heb ik wel eens een poging ondernomen om kastanjes in de oven te poffen met de bedoeling om hier dan kastanjepuree of kastanjecrème van te maken, maar dat was echt een fiasco. We kregen die ondingen maar zeer moeilijk gepeld en al die velletjes verwijderen.... Ik krijg opnieuw een kramp als ik eraan terugdenk. Misschien dat ik ooit nog eens een poging waag, maar ik betwijfel het. 

Wat ik wel heb gedaan is een potje kastanjecrème gekocht in de biowinkel. Ik vond het vrij toevallig in het rek bij de chocopasta. Aangezien ik al wel eens vaker recepten was tegengekomen hiermee, laadde ik het enthousiast in mijn karretje om er thuis wat mee te experimenteren. Vooral op Franse sites kan je allerlei lekkere recepten terugvinden die gebruik maken van crème de marrons. Ik baseerde me op dit recept voor een gâteau moelleux, een vochtige cake, uit de Ardèche. Echt herfstgebak, ideaal om nu te maken.  


Ingrediënten:

  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (=8 gram)
  • 200 gram zachte boter
  • 380 gram kastanjecrème (=gezoet, crème de marrons)
  • snuf zout


Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Boter een bakvorm in en bebloem hem. Ik gebruikte een tulbandvorm van 24 cm. Maar je kan evengoed een wat kleindere springvorm gebruiken en deze dan bekleden met bakpapier.
  • Doe de eieren, de suiker, de vanillesuiker en het zout in de kom van je mixer en meng goed door.
  • Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng nogmaals goed door.


  • Doe tenslotte de zachte boter en de kastanjecrème in de kom en meng alles tot een homogeen geheel.

  • Bak gedurende 50 minuten goudbruin. Aangezien je gebak ietwat moulleux is, zal een naald er niet geheel (kruk)droog uitkomen. Ze mag echter niet vol rauw deeg hangen.



  • Laat de cake een 10-tal minuten in de vorm afkoelen op een rooster. Stort de cake nadien voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op de rooster.
  • Bestrooi voor het opdienen met wat poedersuiker.


Conclusie:

Wat gaat je huis heerlijk ruiken als je deze cake bakt ! Wauw, je krijgt er meteen zin in. De cake is dan ook erg lekker. Ik had geen idee hoe kastanjes smaken, maar het bevalt me zeker. De cake is zoet, ze doet wat denken aan een vochtige chocoladecake, maar dan ook weer niet helemaal. Om het ontdekken, zal je het zelf moeten maken. Zeker voor herhaling vatbaar ! Die Fransen weten wel wat lekker gebak is. Ze zullen me snel terug zien in de biowinkel voor een nieuw potje crème de marrons! Mhm!


zondag 23 oktober 2016

Spitzbuben koekjes


Ben je al eens naar Duitsland geweest in de aanloop van Kerstmis ? Ze zijn daar echt kampioen in kerstsfeer met hun gezellige kerstmarkten. Ik kijk er al naar uit ! Elke herfst verlang ik ernaar om een paar dagen in Duitsland of eigenlijk in de buurt ervan door te brengen. De streek van het Drielandenpunt te Vaals is één van mijn favorieten. Mijn eigen vertrouwde België, Nederlands Limburg en de Duitse stad Aken allemaal vlakbij mekaar. Geweldig! Allerlei zoetigheid zoals marsepein uit Lubeck, kerststollen en lebkuchen is daar te vinden in overvloed !  Ik kijk mijn ogen uit in de etalages van de bakkers.

Ze bakken in Duitsland tijdens de kerstperiode een heel assortiment aan traditionele kerstkoekjes. Eén van deze koekjes zijn Spitzbuben : boterkoekjes die zijn voorzien van een verleidelijk laagje rode frambozenconfituur. Bovenop komt er een tweede koekje dat voorzien is van een vensteropening zodat je de vulling kan zien. Als finishing touch krijgen de koekjes een laagje poedersuiker. Het frambozenrood contrasteert heel mooi met de sneeuwwitte poedersuiker. Het zijn net kleine juweeltjes vind je ook niet ?

Aangezien mijn man en dochter niet zo houden van frambozenconfituur (vanwege de pitjes...) maakte ik ook een deel koekjes met een laagje Nutella. Iets minder te associëren met het rood wit van de kerstman, maar meer rendier bruin zullen we maar denken. Bovendien is zo iedereen tevreden. 

Ingrediënten:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram koude boter
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker (= 8 gram)
  • 1 ei
  • snuf zout
ter afwerking: 
  • frambozenconfituur
  • poedersuiker/bloemsuiker
  • Kan eventueel ook met Nutella



Werkwijze:

  • Doe de bloem, de suiker, de vanillesuiker en het zout in de kom van je mixer. Snij de koude boter in kleine dobbelsteentjes en verspreid deze hierover.


  • Meng goed door tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg het ei toe en meng nogmaals door.


  • Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast. Ik verpak het steeds in een diepvrieszakje.


  • Als het deeg gerust heeft, moet je het even terug doorkneden om mals en bewerkbaar te maken. Rol het deeg gelijkmatig en dun uit. Gebruik voldoende bloem op je werkplek tegen het kleven. Steek er met een geribbelde koekjesuitsteker rondjes uit. Het mag uiteraard ook een uitsteker zijn zonder ribbels, dat is enkel omdat het achteraf zo mooi oogt. Ik gebruikte er één van 6,5 cm doorsnede. Groter of kleiner mag, maar dan moet je wel je baktijd aanpassen.


  • Steek bij de helft van je deegrondjes middenin een raampje uit. Ik gebruikte hiervoor een ronde uitsteker van 4 cm doorsnede. 


  • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier. Ik gebruik hiervoor steeds een spatula om de deegrondjes niet te beschadigen.
  • Ik heb ondervonden dat je best de volledige koekjes en de koekjes die bovenaan komen (met een vensteropening) niet samen op één bakplaat legt om te bakken. De koekjes met een opening in hebben een kortere baktijd nodig in vergelijking met de volledige koekjes. 

Ik zou aanbevelen om de koekjes met en zonder venster niet
samen op één bakplaat te leggen doordat hun baktijd verschilt! 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bak de koekjes met opening gedurende 10 minuten en de koekjes die onderaan komen 13 minuten. Dit is maar een richtlijn. Belangrijkste is dat de koekjes een lichtbruin kleurtje hebben. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Als de koekjes zijn afgekoeld, breng je op de onderste koekjes een beetje frambozenconfituur aan en legt het koekje met raampje er boven op.
  • Zeef wat bloemsuiker over de koekjes ter afwerking. De suiker die op de confituur terecht komt zal wegsmelten, maar dat is nu net de bedoeling.


  • Maak je gebruik van Nutella dan zal de suiker niet wegsmelten. Je kan ervoor kiezen om ze volledig onder te sneeuwen met bloemsuiker of het achterwege te laten.


Conclusie:

Deze koekjes brachten me al helemaal in kerststemming, ook al is het dan nog maar oktober... De mooie frisse rode kleur van de frambozenconfituur steekt zo mooi af tegen het witte sneeuwtapijt van poedersuiker. Ze zijn erg eenvoudig om te maken. Enkel om de koekjes die bovenop komen, zonder vervormen op de bakplaat te leggen is een beetje een uitdaging. Doordat ze een opening hebben zijn ze wat fragiel en vatbaar voor vervormen. Maak je randje dus niet té dun, want dan heb je daar meer last van.
Ik vind de koekjes na één dag lekkerder dan net uit de oven. Ze worden een beetje zachter van de confituur en de smaak komt dan nog beter tot zijn recht. Mijn man was erg enthousiast over de Nutella versie. Deze variant wordt bovendien minder snel zacht. 

donderdag 20 oktober 2016

Wafels met gist


Wafels bakken is zo gezellig vind je ook niet ? Woensdagmiddag is voor mij altijd een uitstekende gelegenheid om pannenkoeken of wafels te bakken. Mijn dochter heeft maar een half dagje school en dan zo'n lekkere lunch maakt het helemaal tot een leuke namiddag. Zeker nu de herfst zich echt laat voelen, vind ik het heel fijn om wat extra gezelligheid in huis te brengen. 

Normaal grijp ik altijd terug naar mijn vertrouwde recept voor zachte vanillewafels, want die zijn heel erg lekker van smaak, ze zijn heerlijk mals en ook na een dag of twee nog erg smakelijk.  Ik hou er echter van om zo af en toe eens een ander recept te gebruiken. Deze wafels bleken ideaal om te maken in de late voormiddag, dan kon het gistdeeg een uurtje rijzen terwijl ik mijn dochter van school ging afhalen. Eens we thuis waren, kon ik direct beginnen bakken. Bij de zachte vanille wafels begin je na het maken van het deeg best onmiddellijk aan het bakken want het deeg wordt dikker en moeilijker werkbaar als het een tijdje staat. Deze wafels zijn tenslotte een wat gezondere variant want ze bevatten aanzienlijk minder boter en suiker.


Ingrediënten: goed voor + 20 wafels

  • 375 gram bloem
  • 6 gram gedroogde gist (3/4 van een zakje)
  • 3 eieren
  • 125 gram zachte boter
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 500 milliliter melk (op lauwe temperatuur)
  • snuf zout


Werkwijze:

  • Doe de bloem, suiker, vanillesuiker en gist in de kom van je mixer. Maak middenin een kuiltje en doe hier de eieren in. Snij de zachte boter in stukjes en verdeel deze in je kom. Voeg tenslotte nog een snuf zout toe. 


  • Meng alles met een kneedhaak en voeg voorzichtig de lauwe melk toe. Doordat het deeg erg nat is, kan je makkelijk spetteren ! Kneed het deeg goed door totdat je geen brokjes meer ziet en er enkel luchtbellen zichtbaar zijn in het deeg.



  • Laat het deeg een uurtje rusten. Leg er een theedoek over. Zorg ervoor dat je kom warm (=kamertemperatuur) staat en niet in de tocht.



  • Na een uurtje kan je het wafelijzer voorverwarmen, invetten en bakken maar !





Conclusie:

Deze wafels zijn erg lekker en luchtig. Ze zijn minder zoet en cake-achtig van structuur dan de zachte vanillewafels, maar zeker ook erg lekker. Meer al een beetje in de richting van een Brusselse wafel. Net gebakken zijn ze lichtjes krokant en op z'n lekkerst. Ze worden zachter en slapper als ze even liggen. Ik laat ze gewoonlijk afkoelen op een rooster totdat ze volledig koud zijn en begin ze dan pas te stapelen. Bewaar ze in een goed afgesloten doos in de ijskast. De dag nadien zijn ze nog goed te eten als je ze even in de broodrooster steekt. De microgolfoven daarentegen maakt ze slap en zou ik afraden.