Pagina's

zaterdag 30 september 2017

Heel gemakkelijke Kitkat ijstaart


Gisteren was mijn dochter jarig ! Ze werd 8 jaar. Aangezien ik zowiezo al regelmatig taarten bak, maar we niet zo heel vaak ijs eten, vroeg ze om voor haar verjaardag een ijstaart te maken. Het was een prachtige dag. De laatste zomerzon was van de partij. Ze had toevallig vrij van school en dus organiseerden we een super gezellig verjaardagsfeestje in de tuin met een resem uitgelaten klasgenootjes.

Uiteraard komt er bij het maken van deze ijstaart geen oven aan te pas. Bovendien is ze héél eenvoudig en snel klaar. Ik maak deze taart steeds de dag voordien. Zo kan het ijs goed opstijven. Op de dag zelf hoef je dan enkel nog de decoratie aan te brengen. Met vijf minuutjes werk ben je klaar en je kan verder feesten !

Benodigdheden:


  • 12 repen Kitkat of Leo wafels
  • 1 doos roomijs van 2,5 liter
  • Smarties of M&M's
  • eventueel voor de bodem een pak koekjes zoals speculaas, chocolate chip cookies,....
  • eventueel extra decoratiemateriaal bv een vel eetbaar papier met een leuke print, marsepein,...


werkmateriaal:

  • een springvorm (Ik gebruikte deze keer een vorm van 26 cm. Zoals je aan de foto's kan zien heb je dan nog een vrij hoge opstaande rand koekjes. Heb je liever minder uitstekende koekrand, gebruik dan een springvorm van 21 cm.)
  • een eetlepel en eventueel een corn of plamuurmes
  • een plastic zak waar de springvorm in past
  • diepvriezer

Werkwijze:

  • Neem de doos roomijs uit de diepvries en laat het ijs zacht worden gedurende 10 minuten.
  • Haal ondertussen de repen Kitkat uit de verpakking en breek ze in 4 lange latjes.
  • Zet de latjes rechtop tegen mekaar tegen de rand.


  • Indien je een bodem van koekkruimels gebruikt, maal dan de koekjes fijn in een foodprocessor. Je kan ze eventueel ook in een diepvrieszakje steken en er met een deegrol of ander hard voorwerp op slaan.
  • Strooi de koekkruimels op de bodem.
  • Verdeel met een eetlepel het ijs over de taartvorm. Duw regelmatig het ijs goed aan.



  • Werk de bovenkant zo glad mogelijk af met een corn, plamuurmes of de achterkant van je eetlepel.


  • Verpak de taart in een plastic zak en zet ze een nachtje in de diepvries om terug hard te worden.
  • Haal de taart 10 minuten voor het opdienen uit de diepvries. Haal ze uit de zak en verwijder de rand van de springvorm.
  • Indien je werkt met een vel eetbaar papier, leg dit dan middenin je taart.
  • Strooi er de M&M's of Smarties over.

Conclusie:

Met deze taart scoor je altijd ! Dit is de ideale verjaardagstaart voor als je weinig tijd hebt of als de jarige dol is op ijs !

Heb je graag wat meer uitdaging ? Dan heb ik nog twee ideetjes:
Vroeger heb ik deze ijstaart ook al eens versierd met twee badende M&M's figuurtjes geboetseerd uit marsepein.



Ik gebruikte ook al in plaats van een vel eetbaar papier een puzzeltekening in marsepein of fondant. Hiervoor kies je een tekenplaat uit die niet al te ingewikkeld of gedetailleerd is.

  • Je neemt hiervan een kopie. 
  • Je knipt de verschillende kleurvlakken uit met een schaar. 
  • Je legt deze uitgeknipte papieren puzzelstukje op een dun uitgerold stuk marsepein van de juiste kleur. 
  • Je snijdt conform de contouren van je papieren puzzelstukje de marsepein op maat.
  • Vervolgens puzzel je alle marsepein stukjes aan mekaar op een plastic of siliconen mat. 
  • Als alles compleet is leg je voorzichtig de marsepeinlaag bovenop de taart. 

donderdag 14 september 2017

Snelle brésilienne rijsttaart (nougatine)


Sinds een dag of twee had ik enorm veel zin om dit geliefde familierecept nog eens te maken !  Het was een beetje in vergetelheid geraakt bij mij. Maar toen ik in mijn voorraadkast een blikje rijstpap zag staan moest ik eraan terugdenken. Jaren geleden heb ik het recept gekregen van mijn tante Ria. Als we vroeger bij haar op bezoek kwamen, dan stond deze taart steeds op het menu.

De taart doet wat denken aan een flan brésilienne maar dit is dan de vereenvoudigde versie en met rijst erin verwerkt. Hierbij hoef je geen deegbodem van gistdeeg te maken en de rijstpap komt uit een blikje. 😉 Het lijkt ook een beetje op een magische vanille taart, met z'n verschillende laagjes die ontstaan tijdens het bakken.
Het recept is erg snel en makkelijk om te maken en de ingrediënten heb ik gewoonlijk altijd wel in huis. Ik denk dat jullie ze ook wel zullen appreciëren. Ik ben benieuwd !



Benodigdheden:


voor de taart:

  • 150 gram poeder/bloemsuiker
  • 200 gram zelfrijzende bloem
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 1/2 liter melk
  • 1 blik roomrijst (=400 gram)
  • een beetje boter en bloem voor je vorm


voor de afwerking:

  • 200 milliliter room (= een klein kartonnetje) Wil je een dikke slagroomlaag dan verdubbel je de hoeveelheid room.
  • poeder/bloemsuiker naar eigen smaak
  • nougatine/brésilienne nootjes

Eventueel kan je ook gewoon een laagje poedersuiker over de taart strooien.

werkmateriaal:

  • een flan of quiche vorm van minstens 28 cm
  • een mixer
  • een zeef

Werkwijze:


voor de taart:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Boter een flanvorm in en bebloem hem.
  • Splits de eieren. 
  • Zeef de bloem en de poedersuiker.
  • Meng alle ingrediënten, behalve het eiwit.


  • Klop het eiwit luchtig en meng dit voorzichtig onder het deegmengsel. Het deeg zal erg vloeibaar zijn.


  • Giet het deeg voorzichtig in je flanvorm en bak gedurende 50 minuten. De grootste uitdaging bij het bakken van deze taart is om de flanvorm zonder morsen in de oven te schuiven. 😏
  • Indien de taart wat te donker kleurt bovenaan, kan je er een vel aluminiumfolie over leggen.
  • Laat de taart volledig afkoelen op een rooster. De bovenkant van de taart zal inzakken, maar dat is normaal. Hier komt immers nog een laag slagroom op.




voor de afwerking:

  • Klop de slagroom samen met de poedersuiker luchtig.
  • Breng de slagroom bovenop de taart aan.
  • Bestrooi ze met de nougatine/brésilienne nootjes.
  • Bewaar de taart in de koelkast en dien ze goed koud op.


Conclusie:


Deze taart is zo eenvoudig om te maken, maar toch zo super lekker !


zaterdag 9 september 2017

Home made custard cream koekjes



Nadat ik de chocolate bourbon koekjes had gebakken, jeukten mijn vingers om die andere klassieker van de Britse koekjes, de custard cream te maken. De set van vier koekjesuitstekers die ik online kocht bij Amazon in Engeland bevatte immers ook deze vorm.

Wees echter gerust, deze koekjes kan je ook zonder zo'n specifieke uitsteker maken. Een koekje in een ander vormpje is natuurlijk mogelijk.  Nog eenvoudiger is om gewoon bolletjes te rollen van het deeg en deze plat te drukken met een vork. Dan hoef je ook geen deeg uit te rollen. 😉

Bij deze koekjes kan je dus makkelijk zelf bepalen hoe uitdagend of moeilijk je het jezelf wil maken. Maar het resultaat zal altijd geslaagd en smakelijk zijn.

De sleutel tot succes bij deze koekjes is custard poeder of vanille puddingpoeder. In Groot-Britannië gebruiken ze hiervoor traditioneel Birds custard powder, maar aangezien je dat in België niet kan kopen gebruikte ik dit puddingpoeder. In Nederland kan je wel custard poeder kopen, dus dat is zeker geschikt. Poeder voor vla of pudding die je niet moet koken zou ik afraden.


Benodigdheden:

voor de koekjes:
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram bloem
  • 33 gram puddingpoeder/custardpoeder
  • 33 gram bloem/poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille essence


voor de boterroom vulling:

  • 50 gram zachte boter
  • 100 gram bloem/poedersuiker
  • 2 theelepels custard/puddingpoeder
  • 1 eetlepel melk (op kamertemperatuur)


Werkwijze:

voor het koekjesdeeg:

  • Mix de zachte boter en de gezeefde poedersuiker smeuïg.
  • Zeef de bloem en het puddingpoeder. Voeg dit samen met de vanille essence aan de boter toe en meng. 
  • Mix niet te lang, maar net tot het deeg aan mekaar kleeft en een bal vormt.


  • Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het enkele uren te rusten in de koelkast zodat het kan stevig worden.

voor de boterroom:

  • Gebruik ingredienten die allemaal op kamertemperatuur zijn, om schiften te vermijden !
  • Mix de zachte boter enkele minuten goed door zodat ze zeker geen klontjes heeft en luchtig is.
  • Voeg de gezeefde poedersuiker, het gezeefde puddingpoeder en de melk al mixend in stapjes toe.
  • Laat de boterroom vijf minuten goed doormixen zodat hij goed luchtig kan worden.


  • Bewaar de boterroom koel, totdat de koekjes gebakken EN afgekoeld zijn. Bewaar de crème niet in de ijskast want dan wordt het helemaal hard !

voor de koekjes:

  • Verwarm de oven voor op  175°C.
  • Gebruik je een koekjesuitsteker, rol het deeg dan uit en steek er de koekjes uit. 
  • Bebloem regelmatig de stempel van je uitsteker, zodat je deeg niet gaat kleven tussen de letters. Kleeft er toch wat deeg tussen dan kan je dit verwijderen met een satéprikker.


  • Eenvoudiger is om bolletjes van het deeg te rollen en ze daarna plat te duwen met een vork. Als je kruiselings duwt op je deegballetje, krijg je bovendien een mooi patroon.



  • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
  • Gebruik eventueel een spatel om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van je werkvlak te halen.
  • De koekjes zetten nauwelijks uit, dus je hoeft niet al te veel tussenruimte te voorzien.


  • Bak de koekjes ongeveer 10 à 13 minuten of totdat de randjes goudbruin beginnen te kleuren. De exacte baktijd hangt af van de grootte van je koekjes en je oven.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger zullen worden.


  • Als de koekjes zijn afgekoeld kan je ze vullen met de boterroom en op elkaar kleven. Ik gebruik hiervoor het liefst een spuitzak en een recht (niet gekarteld) spuitmondje van 5 mm. Maar je kan ook gewoon de crème smeren met een (palet)mes.


  • Bewaar de koekjes op een koele plek, maar niet in de ijskast want dan wordt de vulling te hard. Gebruik een goed afsluitbare doos of blik zodat ze zo lang mogelijk lekker blijven. 


Conclusie:

OMG, deze koekjes zijn erg lekker ! Het koekje zelf heeft een super lekkere zachte en toch krokante textuur dankzij het puddingpoeder. Een beetje bros zoals bij een sprits of de kusjes koekjes, en dus niet zo stevig zoals bij een boterkoekje of het chocolate bourbon koekje.

De créme smaakt lekker zoet en heerlijk naar vanille. Doordat de koekjes zelf niet al te zoet zijn vullen ze mekaar mooi aan.

Kortom en héél leuk koekje dat ik graag in mijn repertoire opneem. Ik zie mezelf in de toekomst al variëren door andere boterroom vullingen met allerlei smaakjes (en kleurtjes) te gebruiken : aardbei, chocolade, kokosnoot,...

donderdag 7 september 2017

Smeltende chocolade cake met crème van kastanjes / Fondant au chocolat et crème de marrons (glutenvrij)


Toen ik deze zomer op vakantie was in Koksijde, brachten we ook een bezoekje aan een grote Franse supermarkt net over de Belgische grens. Eén van de dingen die ik daar kocht was een blikje crème de marrons van het merk Clement Faugier. Dat is een gezoete crème van kastanjes met vanille eraan toegevoegd. Er bestaan ook blikjes louter kastanje puree, maar dat is niet hetzelfde !

Vorige jaar bakte ik met deze crème van kastanjes al eens een Ardéchois cake. Deze cake viel toen bijzonder goed in de smaak bij ons gezin. We wisten immers niet echt wat we moesten verwachten en het was echt een meevaller. De crème heeft immers een subtiele, lichtjes zoete smaak, die de chocolade smaak perfect ondersteunt en aanvult. Tijdens het bakken ruikt het echt heerlijk !!!

Dit jaar maak ik er opnieuw een "cake" mee, maar ditmaal een variant die de fransen een "fondant" noemen. (Van het franse werkwoord fondre = smelten 😎)  Een vochtig, smeuïg gebak dus, minder stevig dan een cake en meer smeltend van textuur. Verwar deze franse fondant niet met fondant suiker of rolfondant om taarten te decoreren, want daar heeft het niks mee te maken.

Moet je voor zo'n blikje créme de marrons nu speciaal naar Frankrijk gaan ? Nee, met wat geluk kan je het in België en Nederland in een goed uitgeruste supermarkt of in een bio-winkel vinden. Vooral in de herfst, aangezien dat natuurlijk dé tijd is van kastanjes. Het is nog maar september, maar de herfst komt er aan, dus hou je ogen ervoor open !

Voor dit delicieuze gebak heb je maar vier ingrediënten nodig, het is heel makkelijk om te maken en het is bovendien glutenvrij. Laat ons dus beginnen !

Het schattige ventje Marono is de mascotte van het merk Clément Faugier.

Benodigdheden:

  • 500 gram crème de marrons (= gezoete kastanjecrème, geen kastanjepuree !)
  • 4 eieren
  • 125 gram pure chocolade
  • 100 gram boter


De inhoud van het blikje kastanje crème.

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 155°C.
  • Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Smelt de boter en de chocolade au bain marie.
  • Meng de kastanjecréme en de eieren tot één homogeen geheel.


  • Voeg de chocolade-boter mengsel toe en meng het er goed onder.


  • Giet het beslag in je springvorm.


  • Bak gedurende 45 minuten.
  • Laat de cake volledig afkoelen in de oven (en in de vorm). Verwijder pas de springvorm en het bakpapier als ze afgekoeld is. Mijn oven stond te heet en ik liet de taart niet afkoelen in de oven waardoor ik een grote barst kreeg...  Ik heb de baktijd en temperatuur in het recept hierboven dan ook aangepast.
  • Bestuif de afgekoelde cake met poedersuiker en smullen maar !




Conclusie:

Mmh dit is lekker ! De smaak is heerlijk chocoladig. Dat kan al niet slecht zijn. Maar het is vooral de textuur ; smeltend en zacht die het zo bijzonder maakt. Het is geen moelleux want de binnenkant is niet vloeibaar of lopend. Het is ook geen cake, geen brownie, geen mousse,... Het is een aanrader.

Nu zou je kunnen denken dat dit gebak met de eieren, de chocolade en de boter vast heel erg machtig is, maar dat vind ik persoonlijk heel erg meevallen.

Ik zou zeggen ; ga op jacht naar een blikje crème de marrons en maak deze cake. 😍

vrijdag 1 september 2017

Home made chocolate bourbon koekjes


Lang geleden dat ik nog eens koekjes bakte ! Hoog tijd dus om me daar nog eens aan te wagen.  Ik wou bovendien graag nog eens een koekje maken dat er precies zo uit ziet en (hopelijk) ook smaakt als een koekje uit de supermarkt. Vroeger bakte ik zo al Twix top cookies, M&M's biscuits, Dinosaurus koeken, Granola koekjes, Oreo's, Scholiertjes en Petit beurre koekjes en dat was altijd enorm leuk.

Vandaag wil ik een koekje maken dat ik vroeger heel vaak kocht toen er in Antwerpen nog een winkel was van de Engelse warenhuisketen Marks en Spencer. Helaas is dat al weer vele jaren geleden. Ik vond het zo'n fijne winkel. Vooral van de food afdeling was ik een grote fan. Hula Hoops Potato Ring Crisps, Tuna salad, coleslaw, van die driehoekige sandwiches, scones, lekkere pasta maaltijden voor in de microgolf en heel veel soorten koekjes kocht ik er. Dat die winkel te weinig winst maakte om open te blijven, lag zeker niet aan mij...

Toen ik bij amazon deze set Engelse koekjesuitstekers ontdekte, wou ik diezelfde dag al deze koekjes gaan maken. Natuurlijk kan je ook zonder zo'n uitsteker met stempel werken. Maar het oogt wel héél erg leuk en authentiek met zo'n hebbeding natuurlijk.


Benodigdheden:

voor de chocolade koekjes:

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 30 gram cacao


voor de Nutella boterroom vulling:

  • 45 gram Nutella
  • 40 gram bloemsuiker
  • 55 gram zachte boter
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel cacao



Werkwijze:

voor het deeg:

  • Snij de boter in blokjes en bewerk ze met je handen tot ze zacht is en geen harde brokjes meer heeft.


  • Voeg de suiker toe en meng alles met je handen onder elkaar.


  • Voeg de golden syrup en het ei toe en meng dit er ook goed onder.


  • Voeg de bloem, de cacao en het bicarbonaat toe. 
  • Je gaat nu je handen door het deeg wrijven net alsof je je handen zou wassen met het deeg. Het wrijven zorgt voor een lekker deeg. Een corn of deegschraper helpt om het deeg bij mekaar te houden.







  • Tenslotte ga je het deeg goed bij mekaar duwen en kneden tot één deegbal.




    • Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een half uur tot een uur in de koelkast zodat het  kan rusten en stevig worden.


    Maak ondertussen de boterroom:

    • Meng de zachte boter en de Nutella grondig met een mixer gedurende enkele minuten.





  • Voeg de bloemsuiker en de cacao in kleine porties toe en meng telkens goed.
  • Meng er het vanille extract onder.
  • Mix alles tenslotte nog enkele minuten goed luchtig.





  • Bewaar de boterroom op een koele plek. In de ijskast wordt ze hard en moeilijker werkbaar. Haal ze hier tijdig uit als je ermee aan de slag wil gaan.


  • Afwerking:





  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Kneed het gekoelde deeg even kort door om het bewerkbaar te maken.
  • Bebloem je werkoppervlak lichtjes en rol je deeg dun uit tot ongeveer 3 à 4 mm.
  • Steek er met de Bourbon koekjes uitsteker koekjes uit. Heb je deze uitsteker niet gebruik dan een andere koekjesuitsteker of snij zelf rechthoekjes uit het deeg met een meetlat en een scherp mesje. Je kan er met een satéprikker gaatjes inprikken om ze de juiste look te geven. 😊


    • Gebruik een spatel om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van je werkvlak te halen.


    • Bebloem regelmatig de stempel van je uitsteker, zodat je deeg niet gaat kleven tussen de letters.


    • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
    • De koekjes zetten nauwelijks uit, dus je hoeft niet al te veel tussenruimte te voorzien.





  • Bak de koekjes ongeveer 13 minuten.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger worden.
  • Als de koekjes zijn afgekoeld kan je ze vullen met de boterroom en op elkaar kleven. Ik gebruik hiervoor een spuitzak en een spuitmondje van 5 mm. Maar je kan ook gewoon de botercrème smeren met een (palet)mes.
  • Bewaar de koekjes goed afgesloten. Bij voorkeur ergens koel, zodat de botercrème niet te zacht wordt.




  • Conclusie:


    Het rauwe deeg werkt makkelijk en ruikt tijdens het uitrollen en uitsteken heerlijk ! Tijdens het bakken hangt in je huis de geur als van in chocolade fabriek. Mmh zalig ! Het zijn dus erg leuke koekjes om te maken. Je moet alleen opletten dat de koekjes niet aanbranden. Bij donkere koekjes zie je dat minder makkelijk, dus je moet echt goed opletten.

    De uitsteker met stempel werkt uitstekend en geeft een schitterend resultaat. Zien ze er niet net echt uit ?

    De koekjes hebben een stevige beet en hun vulling is zacht en smeuïg. Heerlijk bij een kopje koffie, een glaasje koude melk of wie weet zelfs een lekkere tas Earl Grey thee.
    Cheers darlings ! 😋