Pagina's

zaterdag 27 januari 2018

Bugles met melkchocolade (home made Smash)


De combinatie van zout en chocolade is geweldig lekker. Op vakantie in Noorwegen heb ik ooit zo een snack gegeten die in mijn geheugen gegrift staat sindsdien. Het waren een soort van Bugles, chips van mais, met een laagje chocolade!

De originele Smash van het merk Nidar kan je enkel kopen in Noorwegen en met wat geluk kan je ze ook wel online vinden. Maar het is veel leuker natuurlijk om ze zelf te maken en dat probeerde ik vandaag dan ook uit!

Benodigdheden:

  • Lays Bugles naturel
  • melkchocolade (liefst in callets dat smelt het best) Ik gebruik Callebaut chocolade.


Werkwijze:

  • Dip elk chipje in getempereerde melkchocolade. Laat de overtollige chocolade eraf druppelen.


  • Leg de Bugles daarna op een vel bakpapier (dat kleeft minder) of een rooster en laat de chocolade enkele minuten hard worden.


  • Klaar !
Ik maakte ook een reep gevuld met kleine stukjes Bugles in !

Conclusie:

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar Bugles in melkchocolade is verslavend lekker !

Hoe ik chocolade tempereer met de microgolf: 

  • Waarom tempereren denk je nu misschien ? Chocolade ga je tempereren omdat je zo glanzende, krakende chocolade krijgt in plaats van chocolade die na een tijdje dof, grijs en vlekkerig wordt en ook minder smeuïg is en geen "kraak" heeft. 
  • Doe chocolade in callets of kleine stukjes in een kom die geschikt is voor de microgolf.


  • Zet de chocolade in de microgolf gedurende 35 seconden op 500 Watt.
  • Roer in de callets.


  • Zet opnieuw je kom in de microgolf voor 35 seconden op 500 Watt.
  • Roer in de callets.



  • Zet opnieuw je kom in de microgolf voor 35 seconden op 500 Watt.
  • Roer in de callets.



  • Blijf dit herhalen tot je merkt dat je callets beginnen te smelten, maar nog wel zichtbaar zijn. Hoe vaak je de chocolade in de microgolf moet zetten hangt af van je hoeveelheid. Doe het echter nooit te lang of op te hoge wattage. Chocolade is erg gevoelig materiaal.
  • Als je goed roert in de callets en ze smelten volledig weg dan is je chocolade klaar.



  • De gesmolten melkchocolade zou nu een temperatuur moeten hebben tussen 29 en 30° C.

  • Is je chocolade iets kouder of nog niet helemaal gesmolten geef hem dan nog 5 a 10 seconden extra op 500 Watt.
  • Is je chocolade iets te warm roer hem dan goed door tot hij is afgekoeld.
  • Is je chocolade heel veel warmer voeg dan enkele callets toe en roer ze onder je chocolade tot ze smelten en je chocolade de goede temperatuur heeft.

  • Om te testen of je chocolade goed getempereerd is doop je een lepel in de chocolade legt het enkel minuutjes te rusten op kamertemperatuur. Na enkele minuten (zeker niet langer dan 3) moet je chocolade hard geworden zijn zonder witte kringen of vlekjes.


  • Indien je chocolade dik en hard wordt tijdens het dippen van de Bugles, zet hem dan met intervals van 10 seconden op 500 Watt in de microgolf en roer telkens goed tot hij opnieuw tussen de 29 en 30 graden is.