Pagina's

vrijdag 30 maart 2018

Chocolade carrot cake : worteltaart voor Pasen


Het zal jullie al wel duidelijk zijn dat ik gek ben op worteltaart. Hoe ik de klassieke versie maak, kan je hier terugvinden. Vroeger bakte ik ook al verfijnde carrot cake madeleines met een schelpje van witte chocolade en ook van die heerlijke dikke carrot cake pancakes. Allemaal erg lekker !

Ter ere van Pasen wou ik de door mij zo geliefde worteltaart nu eens combineren met een andere grote liefde van me namelijk chocolade ! Altijd een lekker idee natuurlijk, maar ik vond het wel toepasselijk voor deze paasdagen. De paashaas zal vast geen bezwaar hebben. 😄

Aangezien mijn gezin niet zo dol is op nootjes en rozijnen in hun cake voeg ik het niet toe, maar je kan dat natuurlijk zelf wel doen als je dat verkiest !


Benodigdheden:

voor de cake:

  • 225 milliliter zonnebloemolie
  • 225 gram kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 225 gram zelfrijzende bloem
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 snuf gember
  • 1 snuf kruidnagel
  • 1 snuf zout
  • 225 gram fijn geraspte worteltjes
  • 35 gram cacao
  • 125 gram melkchocolade (gesmolten)

voor de roomkaaslaag:

  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram melkchocolade (gesmolten)
  • enkele eetlepels poedersuiker naar smaak



Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 170° C. graden.
  • Smelt de chocolade heel zachtjes in de microgolf of au bain marie.
  • Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.


  • Mix de zonnebloemolie en de suiker.
  • Voeg één voor één de eieren toe en meng ze er telkens goed onder.


  • Voeg vervolgens de gezeefde bloem, de gezeefde cacao, het natriumbicarbonaat, de kaneel, de nootmuskaat, de gember, de kruidnagel en het zout erbij en mix alles goed. Voorzichtig mengen want de bloem en cacao kunnen in het begin nogal opstuiven.


  • Voeg tenslotte de gesmolten chocolade en de geraspte worteltjes toe en meng alles nog eens goed door.


  • Giet het deeg in de bakvorm en bak gedurende 50 minuten of totdat een naald die je erin prikt er droog uitkomt. 


  • Indien je taart wat te donker kleurt op het einde, kan je een vel aluminiumpapier over je cake leggen tijdens het bakken ter bescherming.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster. 
  • Indien je verbrande stukjes hebt, kan je die makkelijk verwijderen met een dunschiller. 😉
  • Verwijder de bakvorm en het bakpapier wanneer de taart is afgekoeld.


  • Meng je de roomkaas met de gesmolten chocolade en de poedersuiker. 
  • Besmeer de bovenkant van de taart hiermee.
  • Ik trek vaak met een vork lijntjes in de taart ter versiering. Decoreer verder naar wens !





Conclusie:

Deze taart is lekker mals en vochtig zoals het hoort bij een goede worteltaart en dit nu in een chocoladeversie... Wij vinden het alvast erg geslaagd deze nieuwe chocolade variant van mijn favoriete taart.


zondag 11 maart 2018

Een makkelijke ontbijt favoriet : kaneelmuffins

 

Easy like sunday morning zo zijn deze kaneelmuffins. Je hebt er geen speciale ingredienten voor nodig en ze zijn snel klaar en smaken heerlijk !

Ze maken deel uit van mijn vaste bakrepertoire. 😉 Ik probeer immers graag nieuwe recepten uit, maar uiteraard heb ik ook een aantal vaste favorieten en deze valt daar zeker onder. Jaren geleden kwam ik het recept tegen op het internet en onmiddellijk heb ik het overgeschreven. Mijn papiertje met het neergekriebelde recept heb ik steeds goed bewaard, de site waar ik me op baseerde is me echter een raadsel.

Als je geen tijd hebt om een met gistdeeg deze kaneelbroodjes of deze versie ervan te maken zijn dit een snel en smakelijk alternatief.

Kleine tip: Je kan de ingredienten afgewogen klaarzetten s'avonds en dan heb je de volgende ochtend snel een origineel en heerlijk ontbijt.


Benodigdheden: voor ongeveer 8 muffins

voor de muffins:


  • 225 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 1 en een 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • 1 ei
  • 60 gram gesmolten boter
  • 120 milliliter melk


voor de kaneel topping:

  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 30 gram gesmolten boter


materiaal:

  • bakblik voor muffins
  • bakspray
  • deegkom
  • eetlepel en theelepel
  • borstel


Werkwijze:


  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de boter in de microgolf en laat ze wat afkoelen.
  • Spray je muffinbakvorm in met de bakspray.
  • Doe in een kom alle droge ingrediënten, namelijk de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout en meng alles goed.

  • Meng ook de natte ingredienten onder elkaar : het ei, de gesmolten boter en de melk.
  • Voeg de natte ingredienten toe aan de droge en meng alles kort onder elkaar. Eigenlijk tot het maar net gemengd is.



  • Schep het deeg in de muffinvorm en bak gedurende 15 tot 20 minuten. De exacte tijd hangt af van de grootte van je muffins en van je oven. 


  • Je muffins moeten een goudbruin kleurtje hebben en droog zijn als je erin prikt met een satéprikker.


  • Zet tijdens het bakken alles klaar voor je kaneel topping: smelt de boter en doe ook de twee soorten suiker samen met het kaneel in een kommetje.
  • Laat de muffins enkele minuten in de bakvorm afkoelen op een rooster.
  • Haal de muffins uit de vorm en leg ze op een rooster.
  • Borstel de bovenkant van je muffin in met wat gesmolten boter en dip hem dan in het kommetje met kaneelsuiker.


  • Werk zo alle muffins af. 


Conclusie:

Heerlijk en toch heel eenvoudig ! Muffins zijn iets steviger dan een cakeje en hebben dus wat meer beet wat ze voor mij perfect maakt voor een geniet-ontbijtje. 

De muffins zijn héérlijk als ze vers uit de oven komen. Als je ze goed luchtdicht bewaard zijn ze de dag nadien zeker ook nog erg lekker !