Pagina's

vrijdag 26 februari 2016

Havermout koekjes


Havermout eet ik regelmatig als ontbijt. Eigenlijk zou ik nu moeten zeggen : omdat het gezond is. Maar nee hoor, gewoon omdat ik het lekker vind. Als "verantwoord" tussendoortje at ik op werk vaak van die "gezonde koeken" type Granny koek of havermoutreep van Quaker, maar daar durven ze serieus geld voor vragen. Als je ziet wat een zak havermout (van het huismerk van de supermarkt) kost in vergelijking met zo'n pak koekjes !!!

Ik maakte ook ooit een havermouttaart die bijzonder goed in de smaak viel. Je mag gerust veronderstellen dat havermout nog wel vaker aan bod zal komen op deze blog.

Ik baseerde me op een Amerikaans recept van Ina Garten. Ze is ook wel bekend als de Barefoot Contessa. Het recept sprak me aan omdat het erg positieve reviews had ontvangen. Bij haar is het recept in cupmaten en zijn de koekjes met pecannoten en rozijnen. Ik maakte daar hazelnoten en chocoladedruppels van. Ieder zijn meug. Ik heb ook de cupmaten omgerekend en sommige hoeveelheden wat aangepast.

Ingrediënten:


  • 60 gram hazelnoten (geroosterd en in stukjes gehakt)
  • 110 gram zachte boter
  • 75 gram bruine kandijsuikercassonade
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille essence
  • 100 gram bloem
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 140 gram havermout
  • 60 gram bakvaste chocoladedruppels


Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Rooster/bak de hazelnoten lichtjes in een pannetje. Laat ze afkoelen en snij ze in beetklare brokjes.
  • Meng de boter en de bruine suiker en de kristalsuiker goed met een mixer tot het smeuïg is geworden.

  • Voeg het ei en de vanille essence zachtjes mengend toe.


  • Zeef de bloem, het bakpoeder, het kaneel en het zout en voeg dit langzaam mengend in stapjes toe aan het deeg.

  • Voeg tenslotte de havermout, de gehakte nootjes en de chocoladedruppels toe en meng alles grondig door. Het deeg is nogal stevig, dus je zal goed moeten mengen. 
  • Met behulp van een lepel of cupmaatbeker schep je hoopjes deeg en rol je deze tot een balletje, dat je vervolgens plat klopt. Je legt de koekjes op een bakplaat met bakpapier of een bakmat.

  • Laat de koekjes bakken gedurende 12 tot 15 minuten en vooral totdat de randjes (héél) lichtbruin beginnen te kleuren.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster. In het begin zullen ze nog zacht zijn, maar na het afkoelen worden ze krokant en stevig.

Conclusie:

Ik vind de koekjes overheerlijk ! Ze zijn krokant, maar met een beet in, smaken heerlijk naar havermout, chocolade en nootjes. Vreemd genoeg proef ik ook een beetjes kokosnoot, alhoewel dat er niet in zit.
De hazelnoten roosteren is echt de moeite waard, dit doet ze immers extra doorsmaken. Dit doe ik voortaan altijd ! Echt een leuk koekje om uit te delen.





2 opmerkingen:

  1. Hoi Els. Vandaag heb ik je havermoutkoekjes gebakken. Een succes !! Ze vallen unaniem in de smaak bij het hele gezin :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Merci, dat is fijn om te horen. Ik vond ze zelf ook héél goed!

    BeantwoordenVerwijderen