Nadat ik de Jonagold taart had gemaakt, een appelcake met een krokante boterdeegbodem, was er nog wat van dat lekkere deeg over. Ik bewaarde het in plastic folie gewikkeld in de koelkast. Een paar dagen later wist ik wat ik ermee ging doen : koekjes maken zoals die uit de supermarkt ! Eerder maakte ik zo ook al home made versies van Oreo cookies, Dinosaurus koeken, Scholiertjes, Petite beurre koekjes en Granola's.
Misschien ken je de originele M&M's biscuits wel ? Ze zien er geweldig uit : een goudbruin boterkoekje met een opstaand randje waartussen een dikke laag chocolade is aangebracht die is versierd met M&M's. Het recept voor een lekker krokant koekjesdeeg had ik al. Ik had alleen geen idee hoe ik zo'n opstaand randje in je koekje zou krijgen. Zou ik een bakvormpje moeten gebruiken of met een stempel reliëf erin duwen ? Ik zocht het veel te ver.... Het antwoord was veel eenvoudiger zo bleek toen ik de perfecte werkwijze vond op de Franse blog van Perle en sucre. Dit moest ik uitproberen !
Benodigdheden:
voor het boterdeeg: (dit is de helft van het recept van de Jonagoldtaart)
- 70 gram boter
- 70 gram kristalsuiker
- 1/2 ei (25 gram)
- 125 gram bloem
- snuf zout
- 2 gram bakpoeder
- eventueel 1/4 theelepel citroenrasp
voor de afwerking:
- 200 gram melkchocolade in blokjes gesneden of callets
- M&M's
werkmateriaal:
- scherp mesje
- meetlat
- eventueel een corn (deegschraper, deegkrabber)
- deegroller
- meetlat
- steelpannetje gevuld met water en kom
- satéprikker
- om de chocolade de spuiten: een diepvrieszakje waar je een puntje afgeknipt, een cornet gevouwen van bakpapier of de déco-pen van Lékué
Werkwijze:
voor het boterdeeg:
- Kluts je ei.
- Snij de boter in blokjes en bewerk ze met je handen tot ze zacht is en geen harde brokjes meer heeft.
- Voeg het zout, de citroenrasp en de suiker toe en meng alles met je handen onder elkaar.
- Voeg het geklutste ei in stapjes toe en meng dit er ook onder.
- Tenslotte voeg je de bloem toe. Je gaat nu je handen door het deeg wrijven net alsof je je handen zou wassen met het deeg. Het wrijven zorgt voor een lekker deeg. Een corn of deegschraper helpt om alles bij mekaar te houden.
- Tenslotte ga je het deeg goed bij mekaar duwen tot één bal.
- Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een half uur tot een uur in de koelkast zodat het kan rusten en stevig worden.
- Kneed het gekoelde deeg even kort door om het bewerkbaar te maken.
- Bebloem je werkoppervlak lichtjes en rol je deeg dun uit.
- Gebruik een (propere !) meetlat om je deeg in dunne brede stroken te snijden.
- Mijn koekjes zijn 4,5 cm breed en 7,5 cm lang. Maar dat is maar een richtlijn.
- De dunne strookjes, voor het opstaand randje, zijn 0,5 cm breed.
- Leg de dunne strookjes bovenaan en onderaan je koekje en druk ze aan. Ik deed het niet, maar je kan ze eventueel "vastkleven" met een héél klein beetje melk dat je erop hebt geborsteld.
- Snijd de koekjes zo allemaal op dezelfde maat.
- Verwarm de oven voor op 175 graden °C.
- Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
- Bak ze gedurende 7 minuten op 175 graden C° of totdat ze goudbruin kleuren aan de randjes. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger worden.
voor de afwerking:
- We gaan de chocolade smelten.
- Tip 1 : Snij de chocolade in kleine stukjes of gebruik callets, dan smelt je chocolade sneller en gelijkmatiger.
- Tip 2: Indien je alle chocolade tegelijk smelt, zal deze vaak een dof resultaat geven en achteraf witte vlekken vertonen. Om dit te vermijden is het aanbevolen om chocolade te tempereren.
- Temperen is echter niet zo eenvoudig en dan moet je de temperatuur van je chocolade goed in de gaten houden. Ik gebruik soms een snelle werkwijze voor dummies 😉 waarbij ik mijn chocolade in 2 stappen smelt. Hiermee bereik je misschien geen perfecte resultaten, maar toch ook heel goede. Ik leg het jullie uit:
- Stap 1 : Smelt de helft van je chocolade au bain marie. Hiervoor laat je water koken in een kookpot met hierop een vuurvaste kom met hierin je chocolade. Let op dat je vuurvaste kom het wateroppervlak niet raakt. De stoom zal je chocolade doen smelten.
- Stap 2: Haal de vuurvaste kom van je kookpot wanneer je eerste deel chocolade gesmolten is. Voeg hier nu de rest aan toe. Dit zal smelten in de aanwezige warmte van de reeds gesmolten chocolade. Goed mengen.
- Vul je diepvrieszakje, cornet of déco-pen met de gesmolten chocolade.
- Spuit een beetje gesmolten chocolade tussen de twee deegrandjes.
- Als je zachtjes tegen het koekje tikt of ermee klopt op de tafel zal de chocolade zich mooi gelijkmatig verspreiden. Je kan ook een satéprikker gebruiken om de chocolade te verdelen tot in alle hoekjes. Loopt de chocolade er wat af aan de zijkant, veeg dit teveel er dan gewoon af.
- Strooi er enkele M&M's over en laat de chocolade op een koele plek hard worden (niet in de ijskast).
Conclusie:
Mijn dochter is dol op deze koekjes en ik moet toegeven, zelf ben ik ook enthousiast. Ze zien er zo aantrekkelijk uit ! Het vraagt misschien een kleine inspanning, maar het resultaat is het zeker waard. Het koekje is lekker krokant en in combinatie de laag melkchocolade met M&M's is het onweerstaanbaar !
hmm heerlijk deeg !! Ik blijf desondanks dagelijks bakken van zoet en hartig nog altijd sukkelen met dat wat nu eigenlijk het meest eenvoudige is , vreemd , daarom weer een receptje opgezocht en ik klik telkens eentje aan dat ik nog niet had :D , zo bij jou uitgekomen , ziet er een heerlijke zoete blog uit eig. :-) . Dank voor je receptje !! Lekker gesmaakt en met plezier gemaakt ;-) Fijne dag gewenst !
BeantwoordenVerwijderenHallo Vicky,
VerwijderenHeel fijn dat je me dit laat weten! Het is erg leuk om feedback te krijgen, zeker als die zo positief is als de jouwe. Ik ben ook verzot op deze koekjes en het deeg is erg veelzijdig. Groetjes en nog veel plezier met het bakken.
Fijne dag ook voor jou! Els
SlotyRoo Casino - Mapyro
BeantwoordenVerwijderenGet directions, 안산 출장샵 reviews and information 상주 출장마사지 for SlotyRoo Casino in 김포 출장샵 Glendale, 강원도 출장안마 AZ. Glendale, AZ 성남 출장마사지 - Temecula, AZ - Temecula AZ.