Pagina's

vrijdag 15 april 2016

Mijn topfavoriet : worteltaart !


Als er één taart is waar mensen mij het vaakst mee associëren dan is het wel deze worteltaart. Hij wordt hier in huis dan ook heel vaak gebakken. Vroeger heb ik ook al carrot cake whoopies en carrot cake pancakes gemaakt met erg veel succes. Ik herinner me nog héél goed de eerste keer dat ik worteltaart at. Tegenwoordig is een worteltaart in België of Nederland geen uitzondering meer, maar een jaar of tien geleden had niemand er ooit van gehoord. Men kende enkel het mopje van het konijn dat naar de bakker gaat en om worteltjestaart vraagt... Telkens ik er één bakte, kreeg ik het te horen.

In het buitenland en dan vooral in Amerika en Groot-Brittannië daarentegen is worteltaart al veel langer populair. Toen ik midden de jaren 90 een vakantie doorbracht in het prachtige westen van Ierland bezocht ik ondermeer Inishmore. Dit is één van de Aran eilanden en op die unieke en onvergetelijke plek, at ik het voor het eerst deze unieke en onvergetelijke taart. Na een wandeling in de regen kwamen we verkleumd en uitgehongerd terecht in een klein koffietentje. Er was een héél beperkte menukaart . In mijn herinnering was het het enige cafeetje op dat hele eiland. Nieuwsgierig en een tikkeltje achterdochtig probeerde ik een stuk carrot cake en ik was meteen helemaal verkocht. Ben er ook nooit meer van afgeraakt. Ik ben helemaal gek op de geur van een worteltaart : kruidig, zoet, zo uniek en zo lekker !!!



Deze taart heeft nog een ander geweldig verhaal. Toen ik mijn man leerde kennen en na een paar afspraakjes ontdekte dat hij binnenkort jarig was sprak ik met hem af en bakte ik deze taart voor hem. Wist ik veel dat hij eigenlijk niet zo gek is van taart en gebakjes en ook een grote afkeer heeft van groentjes eten. Kom ik daar af met een een worteltaart voor hem als verrassing.
Het had een gigantisch fiasco kunnen worden, maar hij liet me niks merken en hij at braaf een stukje en verklaarde ze zelfs als lekker en iets later ook zijn liefde....
Wat een risico heb ik toen gelopen, zonder het te weten. Ik had de liefde van mijn leven kunnen afschrikken met deze heerlijke taart.

Als je dat wenst kan je aan het deeg rozijnen en gehakte nootjes toevoegen, maar daar houden ze hier niet van, dus ik maak het steeds zonder. Waar ik niet op toegeef zijn de nootjes bovenop. Je kan in plaats van een roomkaaslaagje ook een glazuur erop doen gemaakt met bloemsuiker en citroensap. Lekker fris !
Ik moet de eerste persoon nog leren kennen, die deze worteltaart niet graag heeft. Als je het nog nooit gegeten hebt, denk je misschien taart en wortel ? Maar het is echt heel lekker, geloof mij !

Ingrediënten:


voor de cake:

  • 225 milliliter zonnebloemolie
  • 225 gram suiker
  • 3 eieren
  • 225 gram zelfrijzende bloem
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 snuf gember
  • 1 snuf kruidnagel
  • 1 snuf zout
  • 225 gram fijn geraspte worteltjes


voor de roomkaaslaag:

  • 100 gram roomkaas
  • agavesiroop (of eventueel bloemsuiker)
  • nootjes/nougatine

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Meng de olie en de suiker luchtig.
  • Voeg één voor één de eieren toe en meng ze eronder.

  • Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en meng goed.

  • Doe het bicarbonaat, de kaneel, de nootmuskaat, de gember, de kruidnagel, het zout en de geraspte wortels erbij en meng alles.

  • Doe het deeg in de bakvorm en bak gedurende 50 minuten of totdat een naald die je erin prikt er droog uitkomt.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.
  • Meng de roomkaas met de agaversiroop / bloemsuiker naar eigen smaak.
  • Besmeer de bovenkant van de taart hiermee.
  • Ik trek vaak met een vork lijntjes in de taart ter versiering.
  • Bestrooi met wat gehakte nootjes/nougatine.

Conclusie:

Tussen mij en deze taart is het grote liefde !!!

10 opmerkingen:

  1. Heel lekkere taart, en met een mooi verhaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ga de taart ook eens maken, ziet er heerlijk uit :)! Is de gember die je toevoegt in poedervorm of kleine stukjes gember?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, het gaat om gedroogde gember in poedervorm. Groetjes, Els

      Verwijderen
  3. Ik heb hem klaargemaakt en hij is heerlijk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kan je de zonnebloemolie vervangen door kokosolie? Moet je dan evenveel gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De lekkerste worteltaart ooit, lekker niet droog en makkelijk om te maken. Bedankt Els voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het ziet er lekker uit, ik ga hem in't weekeind maken

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Denkt u aan een lening? Heeft u dringend een lening nodig om uw eigen bedrijf te starten? Heeft u schulden? Dit is uw kans om uw wens uit te laten komen, wij bieden persoonlijke leningen, commerciële en zakelijke leningen en alle soorten leningen met 2% rente, voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via e-mail (georgewilliamsloanfirm333@gmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen