Pagina's

maandag 25 april 2016

Nutella hoorntjes


Boterhammen met choco of chocolade zijn ondanks alle gezondheidshypes toch nog favoriet in ons gezin. Sorry Pascale Naessens. Deze Nutella hoorntjes of Nutella broodjes zijn dan ook gemaakt met mijn dochter en man in het achterhoofd. Ze lijken uiterlijk heel erg op croissants, maar het deeg is brooddeeg en bevat dan ook tonnen minder boter. Het deeg is namelijk hetzelfde als dit van de hemelse kaneelbroodjes. Alleen heb ik de kaneel achterwege gelaten. De vulling bestaat uit Nutella, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.


Ingredienten: (goed voor 16 hoorntjes)

  • 500 gram bloem
  • 1 pakje verse gist (42 gram)
  • 120 gram suiker
  • 150 mililiter lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemalen vanille (Ik koop dit in de biologische supermarkt. Eventueel te vervangen door zelf de merg uit een vanillestokje te halen of vanillesuiker.)
  • 1 snuf zout
  • 1 eetlepel magere verse kaas, kwark, skyr of yoghurt
  • 60 gram vloeibare (gesmolten) boter
  • Nutella

Werkwijze:

  • Maak het deeg zoals beschreven bij de hemelse kaneelbroodjes. Enkel de kaneel wordt hierin niet gebruikt.
  • Wanneer je deeg klaar is om uit te rollen, verdeel je dit in twee gelijke porties. Je rolt de helft van het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm diameter. Je snijdt dan dit deeg in 8 taartpunten. 

  • Vervolgens besmeer je het deeg met de Nutella. Ik besmeerde enkel de brede zijde, maar achteraf denk ik dat het beter is dat je de gehele taartpunt insmeert. Zo heb je een gelijkmatige verdeling van die lekkere Nutella. Hou de randen wel vrij, anders gaat de vulling er tijdens het bakken uitlopen. 
  • Het puntje bestrijk je met wat water.
  • Je rolt de taartpunt op beginnende bij de brede kant tot een hoorntje (of croissant) Het puntje dat je met water bestreek, plak je vast op het broodje.

  • Buig de uiteinden een beetje om zodat het effect van een croissant groter is. Zorg er ook voor dat het puntje onderaan je broodje zit. Tijdens het rijzen komt dit immers soms los en dan gaat het teveel omhoog staan.
  • Leg je broodjes op een bakplaat voorzien van bakpapier of beter nog een siliconen bakmat.

  • Verwarm je oven voor op 160 graden en laat ondertussen de broodjes nog wat rijzen, afgeschermd van tocht onder een doek.
  • Bak de broodjes gedurende 15 minuten of totdat ze mooi bruin gebakken zijn.

 Conclusie:

Mijn vertrouwen in het bakken met gist groeit bij elk experiment. De broodjes zijn immers goed gelukt, alleen ben ik de volgende keer wel minder zuinig met de Nutella. Er mocht gerust wat meer van in zitten. Nu zit de choco ook allemaal aan de zijkant van het broodje. Ik wil ze graag nog eens maken, maar dan met een andere vulling zoals vruchtencompote of marsepein/amandelspijs.
Mijn dochter is gek op picknicks en deze broodjes zijn daar ideaal voor. Je kan ze zo makkelijk meenemen.
De gebakken broodjes vriezen trouwens ook erg goed in. Enkel de oven voorverwarmen op 160 graden terwijl ze al wat ontdooien. Als de oven warm is laat je ze er een 5-tal minuten in. Zo zijn te terug als nieuw.

donderdag 21 april 2016

Smurfentaart koekjes


Aan Limburg heb ik veel fijne herinneringen. Na mijn studententijd heb ik immers een aantal jaar in Hasselt gewoond en gewerkt en dat was echt een hele leuke tijd. Dit koekje is gebaseerd op een Limburgse vlaai die ik toen voor het eerst at en die Smurfentaart wordt genoemd. De taart bestaat uit een bodem van gistdeeg, een laag abrikozencompote, een laag slagroom en tenslotte afgewerkt met een gulle portie witte chocolade schilfers. Een verklaring voor de naam heb ik niet, behalve misschien dat er wordt verwezen naar de witte muts van een smurf. Als je het mocht weten, dan hoor ik graag van je. 

Het is een heerlijke taart want de abrikozen, slagroom en witte chocolade zijn een geweldig trio. Misschien een beetje aan de zoete kant voor sommigen, maar daar heb ik weinig moeite mee. 

Deze koekjes zijn een combinatie van het zanddeegkoekje dat ik ook gebruikte voor de Snickers koekjes en de romige crème die ik al als vulling gebruikte bij de Oreo cookies en tenslotte ook abrikozenconfituur en geraspte witte chocolade. 

Ingrediënten: (goed voor 12 dubbele koekjes)


voor het zanddeeg koekje: 

  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 2 ei-dooiers
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram bloem

voor de witte crème:
  • 15 gram zachte boter
  • 15 gram kokosolie (gesmolten, maar niet meer heet)
  • 60 gram bloemsuiker
  • 25 gram roomkaas

  • 3 eetlepels abrikozenconfituur

  • 50 gram witte chocolade (fijn geraspt)

Werkwijze:


  • Maak de crème zoals beschreven in het recept van de Oreo cookies en laat opstijven in de koelkast.
  • Wanneer de koekjes afgekoeld zijn verdeel je ze in twee gelijke hoeveelheden. Eén deel koekjes besmeer je aan de onderkant met een laagje abrikozenconfituur. De andere helft koekjes besmeer je aan de onderkant met een laagje witte crème en vervolgens doop je dit in de geraspte witte chocolade. Je plakt de twee aan mekaar en je bent klaar !






Conclusie: 

Heb je zin in Smurfentaart, maar is een hele taart wat van het goede teveel dan zijn deze koekjes een goeie oplossing. Ze smaken heerlijk zoet dankzij de witte chocolade en de abrikozenconfituur. De roomkaas in de crème zorgt voor het slagroomeffect. Een geslaagd experiment als je het mij vraagt.


dinsdag 19 april 2016

Zachte vanillewafels


Als onze familie samenkomt gaan we vaak wafels bakken. Het doet dan steeds wat denken aan die slotscène uit een stripalbum van Nero. Wafelenbak ! Bij verjaardagen is het steeds prijs en dan het zijn deze zachte vanillewafels die we maken. Ze zijn zeer lekker als ze nog warm zijn, maar afgekoeld zijn ze helemaal onweerstaanbaar. Ze worden niet hard of droog, maar blijven lekker zacht en mogelijk zelfs dus nog lekkerder. Telkens hopen we dat er wat wafels overblijven om de dag nadien er ook nog van te kunnen smullen, maar dat valt soms tegen.

Het recept komt gewoon uit de handleiding van ons wafelijzer. Soms moet je niet ver zoeken. Geregeld maken we de hartvormige wafels, maar evengoed kan je van het deeg ook gewone rechthoekige maken natuurlijk. We zijn de gelukkige bezitters van verschillende platen zodat we allerhande wafels kunnen maken. Zo van die dunne galette wafels vind ik ook heerlijk. Het recept hiervoor kan je ook op mijn blog vinden.

Ingrediënten:


  • 500 gram zelfrijzende bloem
  • 300 gram boter
  • snufje zout
  • 325 gram fijne suiker
  • 5 eieren
  • 5 zakjes vanillesuiker (van telkens 8 gram)
  • 1 kopje water (= 250 milliliter)

Bereidingswijze:

  • Laat de boter zachtjes smelten.
  • Voeg het snufje zout toe en meng er de suiker en de eieren onder.
  • Voeg de vanillesuiker en het kopje water toe.
  • Doe er beetje bij beetje de bloem bij en meng alles goed.

  • Niet vergeten om je wafelijzer goed in te vetten !
  • Bakken maar ! 




vrijdag 15 april 2016

Mijn topfavoriet : worteltaart !


Als er één taart is waar mensen mij het vaakst mee associëren dan is het wel deze worteltaart. Hij wordt hier in huis dan ook heel vaak gebakken. Vroeger heb ik ook al carrot cake whoopies en carrot cake pancakes gemaakt met erg veel succes. Ik herinner me nog héél goed de eerste keer dat ik worteltaart at. Tegenwoordig is een worteltaart in België of Nederland geen uitzondering meer, maar een jaar of tien geleden had niemand er ooit van gehoord. Men kende enkel het mopje van het konijn dat naar de bakker gaat en om worteltjestaart vraagt... Telkens ik er één bakte, kreeg ik het te horen.

In het buitenland en dan vooral in Amerika en Groot-Brittannië daarentegen is worteltaart al veel langer populair. Toen ik midden de jaren 90 een vakantie doorbracht in het prachtige westen van Ierland bezocht ik ondermeer Inishmore. Dit is één van de Aran eilanden en op die unieke en onvergetelijke plek, at ik het voor het eerst deze unieke en onvergetelijke taart. Na een wandeling in de regen kwamen we verkleumd en uitgehongerd terecht in een klein koffietentje. Er was een héél beperkte menukaart . In mijn herinnering was het het enige cafeetje op dat hele eiland. Nieuwsgierig en een tikkeltje achterdochtig probeerde ik een stuk carrot cake en ik was meteen helemaal verkocht. Ben er ook nooit meer van afgeraakt. Ik ben helemaal gek op de geur van een worteltaart : kruidig, zoet, zo uniek en zo lekker !!!



Deze taart heeft nog een ander geweldig verhaal. Toen ik mijn man leerde kennen en na een paar afspraakjes ontdekte dat hij binnenkort jarig was sprak ik met hem af en bakte ik deze taart voor hem. Wist ik veel dat hij eigenlijk niet zo gek is van taart en gebakjes en ook een grote afkeer heeft van groentjes eten. Kom ik daar af met een een worteltaart voor hem als verrassing.
Het had een gigantisch fiasco kunnen worden, maar hij liet me niks merken en hij at braaf een stukje en verklaarde ze zelfs als lekker en iets later ook zijn liefde....
Wat een risico heb ik toen gelopen, zonder het te weten. Ik had de liefde van mijn leven kunnen afschrikken met deze heerlijke taart.

Als je dat wenst kan je aan het deeg rozijnen en gehakte nootjes toevoegen, maar daar houden ze hier niet van, dus ik maak het steeds zonder. Waar ik niet op toegeef zijn de nootjes bovenop. Je kan in plaats van een roomkaaslaagje ook een glazuur erop doen gemaakt met bloemsuiker en citroensap. Lekker fris !
Ik moet de eerste persoon nog leren kennen, die deze worteltaart niet graag heeft. Als je het nog nooit gegeten hebt, denk je misschien taart en wortel ? Maar het is echt heel lekker, geloof mij !

Ingrediënten:


voor de cake:

  • 225 milliliter zonnebloemolie
  • 225 gram suiker
  • 3 eieren
  • 225 gram zelfrijzende bloem
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 snuf gember
  • 1 snuf kruidnagel
  • 1 snuf zout
  • 225 gram fijn geraspte worteltjes


voor de roomkaaslaag:

  • 100 gram roomkaas
  • agavesiroop (of eventueel bloemsuiker)
  • nootjes/nougatine

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Meng de olie en de suiker luchtig.
  • Voeg één voor één de eieren toe en meng ze eronder.

  • Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en meng goed.

  • Doe het bicarbonaat, de kaneel, de nootmuskaat, de gember, de kruidnagel, het zout en de geraspte wortels erbij en meng alles.

  • Doe het deeg in de bakvorm en bak gedurende 50 minuten of totdat een naald die je erin prikt er droog uitkomt.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.
  • Meng de roomkaas met de agaversiroop / bloemsuiker naar eigen smaak.
  • Besmeer de bovenkant van de taart hiermee.
  • Ik trek vaak met een vork lijntjes in de taart ter versiering.
  • Bestrooi met wat gehakte nootjes/nougatine.

Conclusie:

Tussen mij en deze taart is het grote liefde !!!

vrijdag 1 april 2016

Home made Ikea Daim taart (glutenvrij)

 

Als je wel eens in het restaurant van Ikea komt, heb je vast buiten de Zweedse balletjes, al wel eens een stukje van deze Daim taart gegeten. Indien niet, dan zou ik zeggen, doe dat direct. Of beter nog, maak deze taart  nu gewoon zelf !

Ik ben super gelukkig om dit recept aan jullie te kunnen voorstellen. Ik liep al zo lang rond met het verlangen om deze taart te maken en het is me warempel gelukt ! Vroeger surfte ik al wel eens het internet af op zoek naar het geheim, maar nooit vond ik een recept dat goed was.

Tijdens mijn vakantie in Noorwegen vorige zomer kocht ik er twee kookboeken. In het Noors ja, maar dat valt best mee hoor. De benamingen van ingrediënten dat heb je snel door als je daar een week of twee rondloopt en regelmatig naar de supermarkt gaat. Voor de rest helpt google translate om de uitleg te ontcijferen. Eén van die boeken is Det sote liv : Kristines favoriter van Kristine Ilstad met haar gelijknamige blog Det sote liv. In dit prachtige bakboek staat het recept voor Bringebaersuksess Dat is een taart bestaande uit amandelgebak, een crèmig laagje dat ze Suksess-crème noemen en afgewerkt met frambozen in gelei. Heel lekker en zomers.

Maar, ik besefte plots dat als je de frambozen door een chocoladelaag en Daim vervangt je misschien wel eens mijn favoriete Daim taart zou krijgen die ik in Ikea altijd zo graag eet ! Je kan deze taart trouwens ook kopen in een aantal warenhuizen in de diepvriesafdeling onder de naam Almondy taart. Ik probeerde het uit en was heel tevreden over het resultaat ! Benieuwd ? Zo deed ik het ;
  
 

Ingrediënten:


voor de amandellaag:
  • 4 eiwitten (120 à 130 gram)
  • 150 gram bloemsuiker/poedersuiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder (Kies een glutenvrij merk als dat belangrijk voor je is.)
  • 150 gram gemalen amandelen (met vlies)



voor de "suksess" crème laag:
  • 2 eierdooiers
  • 50 milliliter room
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 125 gram zachte boter (op kamertemperatuur dus)



voor de afwerking:
  • 200 gram melkchocolade in callets of in kleine stukjes gehakt
  • 50 milliliter room
  • + 50 gram Daim chocolade (kruimels) Ik gebruikte Daim Strøssel van het merk Freia die ik op vakantie in Noorwegen kocht, maar je kan zelf ook Daim in stukjes hakken natuurlijk.



Bereidingswijze:

voor de amandellaag:

  • Maal de amandelen fijn. 
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakvorm van 21 cm met bakpapier.
  • Klop het eiwit al half stijf. 


  • Voeg de gezeefde poedersuiker en het bakpoeder hieraan toe en mix tot je de consistentie krijgt van meringue. 


  • Meng tenslotte voorzichtig de gemalen amandelen toe met een spatel.


  • Doe het mengsel in de bakvorm en bak gedurende 25 à 30 minuten op 175 graden.


  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verwijder voorzichtig de springvorm en het bakpapier.


voor de crème laag:

  • Doe het eigeel, de room, de suiker en de vanillesuiker in een steelpannetje en laat dit al roerend met een klopper heel zachtjes opwarmen tot net niet aan de kook. 


  • Het mengsel moet, net niet kokend, indikken. 
  • Wanneer je op de achterkant van een lepel er een streepje in kan trekken en als het streepje blijft, dan is de crème klaar.
  • Let op dat je niet te haastig of met te hoog vuur werkt want dan krijg je gebakken roerei.


  • Laat het ingedikte mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan de zachte boter in stukjes al roerend toe. Je hebt nu een glanzend romig mengsel. Met het toevoegen van de boter wordt het ook een beetje bleker van kleur dan voordien.


  • Bewaar de crème koel tot je hem nodig hebt.

voor de afwerking:

  • Draai het amandelgebak om zodat je bodem de bovenkant wordt. Deze kant is immers mooier en rechter. Heb je enkele verbrande randjes ? Snij deze dan bij met een dunschiller. Veel handiger dan met een mesje ! 


  • Snij je taart doormidden en besmeer met een laag van de afgekoelde crème.


  • Leg de andere taarthelft hierop en besmeer bovenaan opnieuw met een laag van de crème.


  • Bestrooi met de Daim kruimels.


  • Voor de chocolade laag doe je de room in een steelpannetje en brengt het aan de kook. Neem van het vuur en voeg de chocolade toe zodat deze smelt in de aanwezig warmte van de room. Roer goed door. Het mengsel moet voldoende vloeibaar zijn zodat je het over de taart kan uitgieten. Voeg indien nodig wat extra room toe.
  • Strijk de chocolade wat uit, zodat ook de zijkant mooi bedekt is.
  • Besprenkel eventueel met nog wat Daim kruimels. 



  • Bewaar de taart een nachtje in de koelkast, dan komen de smaken het best tot z'n recht. 
  • Neem ze er wel uit een halfuurtje voor serveren, anders is de succes crème te hard in plaats van lekker smeuïg.


Conclusie:

Mijn vermoeden dat de in Scandinavië zo populaire "Suksess taart" de basis is voor de Daim taart is vandaag waarheid geworden. Als je het mij vraagt is het gewoon een perfecte kopie van de beroemde en populaire Ikea taart. Het amandelcake laagje klopt en de crème laag is ook helemaal top. Ik ben hier super gelukkig mee en hopelijk jullie ook. Laten jullie weten wat je ervan denkt ? Wees aub wel zo vriendelijk om naar mijn site te verwijzen als je het recept overneemt.

PS:
Dit recept heeft in november 2017 een update gekregen. Er zijn nieuwe foto's bij geplaatst en tekst is wat uitgebreid en zo hopelijk ook duidelijker geworden. De grootste aanpassing gebeurde in de chocoladelaag. Vroeger smolt ik gewoon chocolade en goot dit uit over de taart. Maar die was dan achteraf vaak moeilijk te snijden doordat de chocolade terug helemaal hard geworden was. Door nu een combinatie van chocolade en room te gebruiken krijg je een chocolade ganache laag en deze is nog steeds erg lekker, maar veel beter snijdbaar.