Boterhammen met choco of chocolade zijn ondanks alle gezondheidshypes toch nog favoriet in ons gezin. Sorry Pascale Naessens. Deze Nutella hoorntjes of Nutella broodjes zijn dan ook gemaakt met mijn dochter en man in het achterhoofd. Ze lijken uiterlijk heel erg op croissants, maar het deeg is brooddeeg en bevat dan ook tonnen minder boter. Het deeg is namelijk hetzelfde als dit van de hemelse kaneelbroodjes. Alleen heb ik de kaneel achterwege gelaten. De vulling bestaat uit Nutella, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos.
Ingredienten: (goed voor 16 hoorntjes)
- 500 gram bloem
- 1 pakje verse gist (42 gram)
- 120 gram suiker
- 150 mililiter lauwwarme melk
- 1 ei
- 1 theelepel gemalen vanille (Ik koop dit in de biologische supermarkt. Eventueel te vervangen door zelf de merg uit een vanillestokje te halen of vanillesuiker.)
- 1 snuf zout
- 1 eetlepel magere verse kaas, kwark, skyr of yoghurt
- 60 gram vloeibare (gesmolten) boter
- Nutella
Werkwijze:
- Maak het deeg zoals beschreven bij de hemelse kaneelbroodjes. Enkel de kaneel wordt hierin niet gebruikt.
- Wanneer je deeg klaar is om uit te rollen, verdeel je dit in twee gelijke porties. Je rolt de helft van het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm diameter. Je snijdt dan dit deeg in 8 taartpunten.
- Vervolgens besmeer je het deeg met de Nutella. Ik besmeerde enkel de brede zijde, maar achteraf denk ik dat het beter is dat je de gehele taartpunt insmeert. Zo heb je een gelijkmatige verdeling van die lekkere Nutella. Hou de randen wel vrij, anders gaat de vulling er tijdens het bakken uitlopen.
- Het puntje bestrijk je met wat water.
- Je rolt de taartpunt op beginnende bij de brede kant tot een hoorntje (of croissant) Het puntje dat je met water bestreek, plak je vast op het broodje.
- Buig de uiteinden een beetje om zodat het effect van een croissant groter is. Zorg er ook voor dat het puntje onderaan je broodje zit. Tijdens het rijzen komt dit immers soms los en dan gaat het teveel omhoog staan.
- Leg je broodjes op een bakplaat voorzien van bakpapier of beter nog een siliconen bakmat.
- Verwarm je oven voor op 160 graden en laat ondertussen de broodjes nog wat rijzen, afgeschermd van tocht onder een doek.
- Bak de broodjes gedurende 15 minuten of totdat ze mooi bruin gebakken zijn.
Conclusie:
Mijn vertrouwen in het bakken met gist groeit bij elk experiment. De broodjes zijn immers goed gelukt, alleen ben ik de volgende keer wel minder zuinig met de Nutella. Er mocht gerust wat meer van in zitten. Nu zit de choco ook allemaal aan de zijkant van het broodje. Ik wil ze graag nog eens maken, maar dan met een andere vulling zoals vruchtencompote of marsepein/amandelspijs.
Mijn dochter is gek op picknicks en deze broodjes zijn daar ideaal voor. Je kan ze zo makkelijk meenemen.
Mijn dochter is gek op picknicks en deze broodjes zijn daar ideaal voor. Je kan ze zo makkelijk meenemen.
De gebakken broodjes vriezen trouwens ook erg goed in. Enkel de oven voorverwarmen op 160 graden terwijl ze al wat ontdooien. Als de oven warm is laat je ze er een 5-tal minuten in. Zo zijn te terug als nieuw.