vrijdag 1 september 2017

Home made chocolate bourbon koekjes


Lang geleden dat ik nog eens koekjes bakte ! Hoog tijd dus om me daar nog eens aan te wagen.  Ik wou bovendien graag nog eens een koekje maken dat er precies zo uit ziet en (hopelijk) ook smaakt als een koekje uit de supermarkt. Vroeger bakte ik zo al Twix top cookies, M&M's biscuits, Dinosaurus koeken, Granola koekjes, Oreo's, Scholiertjes en Petit beurre koekjes en dat was altijd enorm leuk.

Vandaag wil ik een koekje maken dat ik vroeger heel vaak kocht toen er in Antwerpen nog een winkel was van de Engelse warenhuisketen Marks en Spencer. Helaas is dat al weer vele jaren geleden. Ik vond het zo'n fijne winkel. Vooral van de food afdeling was ik een grote fan. Hula Hoops Potato Ring Crisps, Tuna salad, coleslaw, van die driehoekige sandwiches, scones, lekkere pasta maaltijden voor in de microgolf en heel veel soorten koekjes kocht ik er. Dat die winkel te weinig winst maakte om open te blijven, lag zeker niet aan mij...

Toen ik bij amazon deze set Engelse koekjesuitstekers ontdekte, wou ik diezelfde dag al deze koekjes gaan maken. Natuurlijk kan je ook zonder zo'n uitsteker met stempel werken. Maar het oogt wel héél erg leuk en authentiek met zo'n hebbeding natuurlijk.


Benodigdheden:

voor de chocolade koekjes:

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 30 gram cacao


voor de Nutella boterroom vulling:

  • 45 gram Nutella
  • 40 gram bloemsuiker
  • 55 gram zachte boter
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel cacao



Werkwijze:

voor het deeg:

  • Snij de boter in blokjes en bewerk ze met je handen tot ze zacht is en geen harde brokjes meer heeft.


  • Voeg de suiker toe en meng alles met je handen onder elkaar.


  • Voeg de golden syrup en het ei toe en meng dit er ook goed onder.


  • Voeg de bloem, de cacao en het bicarbonaat toe. 
  • Je gaat nu je handen door het deeg wrijven net alsof je je handen zou wassen met het deeg. Het wrijven zorgt voor een lekker deeg. Een corn of deegschraper helpt om het deeg bij mekaar te houden.







  • Tenslotte ga je het deeg goed bij mekaar duwen en kneden tot één deegbal.




    • Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een half uur tot een uur in de koelkast zodat het  kan rusten en stevig worden.


    Maak ondertussen de boterroom:

    • Meng de zachte boter en de Nutella grondig met een mixer gedurende enkele minuten.





  • Voeg de bloemsuiker en de cacao in kleine porties toe en meng telkens goed.
  • Meng er het vanille extract onder.
  • Mix alles tenslotte nog enkele minuten goed luchtig.





  • Bewaar de boterroom op een koele plek. In de ijskast wordt ze hard en moeilijker werkbaar. Haal ze hier tijdig uit als je ermee aan de slag wil gaan.


  • Afwerking:





  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Kneed het gekoelde deeg even kort door om het bewerkbaar te maken.
  • Bebloem je werkoppervlak lichtjes en rol je deeg dun uit tot ongeveer 3 à 4 mm.
  • Steek er met de Bourbon koekjes uitsteker koekjes uit. Heb je deze uitsteker niet gebruik dan een andere koekjesuitsteker of snij zelf rechthoekjes uit het deeg met een meetlat en een scherp mesje. Je kan er met een satéprikker gaatjes inprikken om ze de juiste look te geven. 😊


    • Gebruik een spatel om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van je werkvlak te halen.


    • Bebloem regelmatig de stempel van je uitsteker, zodat je deeg niet gaat kleven tussen de letters.


    • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
    • De koekjes zetten nauwelijks uit, dus je hoeft niet al te veel tussenruimte te voorzien.





  • Bak de koekjes ongeveer 13 minuten.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger worden.
  • Als de koekjes zijn afgekoeld kan je ze vullen met de boterroom en op elkaar kleven. Ik gebruik hiervoor een spuitzak en een spuitmondje van 5 mm. Maar je kan ook gewoon de botercrème smeren met een (palet)mes.
  • Bewaar de koekjes goed afgesloten. Bij voorkeur ergens koel, zodat de botercrème niet te zacht wordt.




  • Conclusie:


    Het rauwe deeg werkt makkelijk en ruikt tijdens het uitrollen en uitsteken heerlijk ! Tijdens het bakken hangt in je huis de geur als van in chocolade fabriek. Mmh zalig ! Het zijn dus erg leuke koekjes om te maken. Je moet alleen opletten dat de koekjes niet aanbranden. Bij donkere koekjes zie je dat minder makkelijk, dus je moet echt goed opletten.

    De uitsteker met stempel werkt uitstekend en geeft een schitterend resultaat. Zien ze er niet net echt uit ?

    De koekjes hebben een stevige beet en hun vulling is zacht en smeuïg. Heerlijk bij een kopje koffie, een glaasje koude melk of wie weet zelfs een lekkere tas Earl Grey thee.
    Cheers darlings ! 😋



    2 opmerkingen:

    1. Reacties
      1. Dag Judith, deze uitsteker maakt deel uit van een set van vier uitstekers. De "Dexam Classic British Biscuit Cookie Cutters - Set of 4" en ik kocht het online via amazon.co.uk
        https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00VAAVI5K/ref=od_aui_detailpages00?
        ie=UTF8&psc=1
        Groetjes,
        Els

        Verwijderen

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...