donderdag 7 september 2017

Smeltende chocolade cake met crème van kastanjes / Fondant au chocolat et crème de marrons (glutenvrij)


Toen ik deze zomer op vakantie was in Koksijde, brachten we ook een bezoekje aan een grote Franse supermarkt net over de Belgische grens. Eén van de dingen die ik daar kocht was een blikje crème de marrons van het merk Clement Faugier. Dat is een gezoete crème van kastanjes met vanille eraan toegevoegd. Er bestaan ook blikjes louter kastanje puree, maar dat is niet hetzelfde !

Vorige jaar bakte ik met deze crème van kastanjes al eens een Ardéchois cake. Deze cake viel toen bijzonder goed in de smaak bij ons gezin. We wisten immers niet echt wat we moesten verwachten en het was echt een meevaller. De crème heeft immers een subtiele, lichtjes zoete smaak, die de chocolade smaak perfect ondersteunt en aanvult. Tijdens het bakken ruikt het echt heerlijk !!!

Dit jaar maak ik er opnieuw een "cake" mee, maar ditmaal een variant die de fransen een "fondant" noemen. (Van het franse werkwoord fondre = smelten 😎)  Een vochtig, smeuïg gebak dus, minder stevig dan een cake en meer smeltend van textuur. Verwar deze franse fondant niet met fondant suiker of rolfondant om taarten te decoreren, want daar heeft het niks mee te maken.

Moet je voor zo'n blikje créme de marrons nu speciaal naar Frankrijk gaan ? Nee, met wat geluk kan je het in België en Nederland in een goed uitgeruste supermarkt of in een bio-winkel vinden. Vooral in de herfst, aangezien dat natuurlijk dé tijd is van kastanjes. Het is nog maar september, maar de herfst komt er aan, dus hou je ogen ervoor open !

Voor dit delicieuze gebak heb je maar vier ingrediënten nodig, het is heel makkelijk om te maken en het is bovendien glutenvrij. Laat ons dus beginnen !

Het schattige ventje Marono is de mascotte van het merk Clément Faugier.

Benodigdheden:

  • 500 gram crème de marrons (= gezoete kastanjecrème, geen kastanjepuree !)
  • 4 eieren
  • 125 gram pure chocolade
  • 100 gram boter


De inhoud van het blikje kastanje crème.

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 155°C.
  • Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Smelt de boter en de chocolade au bain marie.
  • Meng de kastanjecréme en de eieren tot één homogeen geheel.


  • Voeg de chocolade-boter mengsel toe en meng het er goed onder.


  • Giet het beslag in je springvorm.


  • Bak gedurende 45 minuten.
  • Laat de cake volledig afkoelen in de oven (en in de vorm). Verwijder pas de springvorm en het bakpapier als ze afgekoeld is. Mijn oven stond te heet en ik liet de taart niet afkoelen in de oven waardoor ik een grote barst kreeg...  Ik heb de baktijd en temperatuur in het recept hierboven dan ook aangepast.
  • Bestuif de afgekoelde cake met poedersuiker en smullen maar !




Conclusie:

Mmh dit is lekker ! De smaak is heerlijk chocoladig. Dat kan al niet slecht zijn. Maar het is vooral de textuur ; smeltend en zacht die het zo bijzonder maakt. Het is geen moelleux want de binnenkant is niet vloeibaar of lopend. Het is ook geen cake, geen brownie, geen mousse,... Het is een aanrader.

Nu zou je kunnen denken dat dit gebak met de eieren, de chocolade en de boter vast heel erg machtig is, maar dat vind ik persoonlijk heel erg meevallen.

Ik zou zeggen ; ga op jacht naar een blikje crème de marrons en maak deze cake. 😍

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...