dinsdag 27 december 2016

Kaneelbroodjes versie 2

 

Nu denk je misschien : Kaneelbroodjes ? Die staan toch al op de blog ? Dat klopt, kijk hier maar eens. Op Kerstdag had ik opnieuw zin om kaneelbroodjes te bakken samen met mijn dochter maar deze keer maakten we ze in een andere vorm. Het deeg is identiek aan de vorige broodjes. Maar door het deeg nu op het einde anders te bewerken zien ze er helemaal anders en nog leuker uit. Het lijkt misschien moeilijk, maar dat is het helemaal niet. Beloofd !

Zin om deze kerstvakantie ook deze kaneelbroodjes te bakken? In Scandinavië staan ze bekend als kanelsnurrer. Iedereen maakt ze daar zelf. Je haalt er direct een beetje Scandinavische kerstsfeer mee in huis. De hele woning gaat er heerlijk van ruiken en het is super gezellig ! Hier zie je hoe wij het deden :


Ingrediënten: goed voor 8 grote kaneelbroodjes

voor het brooddeeg: 

  • 500 gram bloem
  • 1 pakje verse gist (42 gram)
  • 120 gram suiker
  • 150 milliliter lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel gemalen vanille (Ik koop dit in de biologische supermarkt. Eventueel te vervangen door zelf het merg uit een vanillestokje te halen of vanillesuiker)
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf kaneel
  • 1 eetlepel magere verse kaas, kwark, skyr of yoghurt
  • 60 gram vloeibare (gesmolten) boter

voor de kaneelvulling:

  • 50 gram vloeibare (gesmolten) boter
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 snuf gemalen vanille
  • 1 eigeel


Werkwijze:

  • Maak het deeg en de kaneelvulling zoals hier beschreven.
  • Rol je deeg in een rechthoek uit van zo'n 40 op 60 cm grootte.


  • Bestrijk je deeg met het kaneelmengsel. Ik gebruik hiervoor liefst een borstel.


  • Plooi de bovenste helft van je deeg op de onderste helft.


  • Plooi nu de linkerhelft op de rechterhelft.


  • Rol je deeg nog een paar keer goed uit tot een rechthoek.


  • Snij met een super scherp mes je deeg in lange repen. Snij deze repen daarna nog eens door zodat je twee strengen krijgt, behalve een klein stukje bovenaan dat je niet insnijdt.



  • Nu ga je de twee strengen om mekaar draaien.


  • Vervolgens ga je de gedraaide deegstreng oprollen.


  • Het uiteinde stop je netjes onderaan je broodje weg.


  • Bestrooi de broodjes eventueel met wat parelsuiker als je dat hebt.
  • Leg de broodjes op een siliconen bakmat of op een bakplaat met bakpapier. Bewaar voldoende afstand want de broodjes zullen nog flink uitzetten.


  • Laat 20 minuten rusten en rijzen onder een doek, beschermd van tocht en temperatuurschommelingen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.
  • Bak er de broodjes in gedurende 20 minuten tot ze goudbruin kleuren.

Conclusie:

Heerlijk ! Ik vind de kaneelbroodjes heerlijk, welke vorm ze ook hebben, maar nu zien ze er helemaal feestelijk en spectaculair uit. 

maandag 12 december 2016

Kinder Bueno tiramisu


Kinder Bueno, wie houdt er niet van ? Het is zo'n heerlijk snoepje met z'n smakelijke vulling en krokante koek overgoten met chocolade. Ik wou het al langer combineren met iets anders héél lekker : tiramisu.

Een tijdje geleden maakte ik een tiramisu met krieken en werkte toen voor het eerst met Galbani's Crema per Tiramisu. Buiten het prijskaartje vond ik enkel voordelen. De crème is erg handig en lekker. Het bevat immers reeds suiker EN gepasteuriseerde eierdooiers waardoor je geen rauw ei hoeft te gebruiken. Mijn enige bedenking bij tiramisu is immers dat er rauw ei in zit. Misschien is mijn angst hiervoor wat overdreven, maar bij gepasteuriseerde eierdooier voel ik me toch geruster. Maar maak uiteraard gerust zelf je tiramisu crème als je dat liever wil. Dat kan uiteraard ook.

Deze keer maak ik ook gebruik van Klop-Klop want toen ik dit dessertje voor de eerste keer uittestte, zonder dit ingrediënt, vond ik het eindresultaat wel lekker, maar nogal zwaar uitvallen. Met de toevoeging van deze luchtige crème is het dessert nu veel lichter.

Het is trouwens een tijdje geleden dat ik nog een receptje postte. Het was even druk met mijn verjaardag, mijn vader die in het ziekenhuis lag (gelukkig is alles terug ok nu), het volgen van baklessen over dessertkoekjes en een zware verkoudheid die nog steeds niet helemaal verdwenen is. Jullie geduld zal echter beloond worden, want dit is een héél erg lekker en makkelijk dessertje.



Ingrediënten: goed voor 4 porties

  • 1 potje van 300 gram Galbani Crema per Tiramisu
  • 3 zakjes Kinder Bueno (dus 6 repen)
  • 12-tal lange vingers
  • 1 zakje Klop-Klop/Slagschuim van Dr. Oetker
  • 80 milliliter koude melk
  • een tas koffie
  • eventueel een scheutje Amaretto
  • optioneel ter afwerking: extra Kinder Bueno, cacao, Nutella



Werkwijze:

  • Zet een tas koffie en laat deze afkoelen.
  • Snij de Kinder Bueno repen in kleine stukjes.


  • Laat deze smelten au bain marie. Hiervoor doe je de stukjes Kinder Bueno in een vuurvaste kom die je bovenop een pot met water zet. Breng het water zachtjes aan de kook. De chocolade zal zo langzaam smelten.


  • Om de brokjes koek zo fijn mogelijk te krijgen, mixte ik de gesmolten Kinder Bueno in een foodprocessor. Gebruik eventueel een staafmixer als je dat niet hebt. Laat even rusten en afkoelen want de Kinder Bueno is mogelijk nog warm van het au bain marie smelten. Ruikt heerlijk, niet ?!


  • Maak ondertussen de Klop-Klop door het poeder met koude melk te mengen en een minuutje met een garde luchtig te kloppen. Het is niet de bedoeling dat de Klop-Klop helemaal stijf opgeklopt wordt, gewoon luchtig en wolkig is voldoende.


  • Meng de Klop-Klop, de gesmolten Kinder Bueno, de Crema per Tiramisu en (voor de liefhebbers) een scheutje Amaretto tot één smeuïg geheel.



  • Nu gaan we de dessertglaasjes vullen. Laat de lange vinger koekjes kort weken in de koffie en leg deze op de bodem van je glas. Schep er een portie Kinder Bueno tiramisu crème over. Maak nog een laag met koekjes geweekt in de koffie en eindig met de Kinder Bueno tiramisu crème.

                 
                        

  • Zet in de ijskast om op te stijven.
  • Kort voor het opdienen kan je de dessertjes bestuiven met cacaopoeder en een zeefje. Ik voorzag verder ook nog een extra mini Kinder Bueno en wat lijntjes Nutella. Je warmt hiervoor een beetje Nutella heel kort op in de microgolf en spritst het erover. Doet wat denken aan de lijntjes die er op Kinder Bueno staan. 😉



Conclusie:

Oh, wauw wat is dit een super lekker en luchtig dessertje! Leuk ideetje voor de feestdagen misschien ? Makkelijk een dag vooraf te maken bovendien. Mijn dochter houdt niet zo van geweekte koekjes en haar gaf ik de crème zonder lange vingers erin. Kinder Bueno mousse dus, wat trouwens ook heerlijk was. Haar gelukzalige blik sprak boekdelen. 😋


zaterdag 19 november 2016

Snickers met tuc


Toen ik het originele recept voor deze Snickers repen tegenkwam had ik direct zoiets van "Wauw!" en achteraf bleef het receptje maar in m'n hoofd rondspoken. Het leek me zo ongelooflijk lekker en eenvoudig. Liefst van al wou ik het onmiddellijk uitproberen. Maar, je kent dat wel. De tijd ontbrak me. Ik had niet alle ingredienten in huis of ander lekkers was aan de beurt. Ik had bovendien al zo vaak iets gemaakt met Snickers in de hoofdrol dat ik vreesde dat jullie het misschien wel beu zouden worden. Eerder schreef ik al over de heel erg makkelijke Snickers koekjes, de erg lekkere glutenvrije Snickers succes taart en de delicieuze Snickers macarons. Ja, waar het hart van vol is, staat de blog bol van...

Misschien waren het de recente donkere natte herfstdagen of de deprimerende verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten of gewoon PMS, maar ik verlangde naar iets zout met chocolade en dit recept voldoet hieraan perfect. Je hebt er bovendien helemaal geen oven bij nodig ! Het recept dat me inspireerde staat in een Noors bakboek met de mooie titel Slikkepott van Lise Finckenhagen. Deze zomer kocht ik dit bakboek op vakantie en sindsdien dook het verlangen om deze repen te maken regelmatig op. Ik denk dat dit recept de doorslag gaf om het boek te kopen. Dat en de flinke korting die de knalgele "Tilbud"-sticker me gaf.

Het oorspronkelijke recept bevatte wel een aantal ingrediënten die bij ons niet verkrijgbaar zijn. Eén ervan is "lys syrup". Lichtkleurige suikerbietensiroop zo bleek. Er bestaat ook een "mork syrup" variant, de donkerkleurige siroop. Ik heb gekozen om dit te vervangen door Lyle's Golden syrup dat ik kocht in de bio-winkel. In Angelsaksiche landen wordt het wel vaker gebruikt om mee te bakken vanwege zijn lekkere smaak. Wil je er meer over weten kijk dan eens hier bij de site van Culy. Wil je met een andere siroop experimenteren, hou ik je natuurlijk niet tegen.

Een tweede obstakel was dat het recept gebruik maakt van Ritz crackers een soort van zout koekje, dat je hier niet kan kopen, maar erg dicht aanleunt bij Tuc. Dit vervangen was dus al wat makkelijker. Vergat ik tenslotte altijd om een pot pindakaas te kopen. Ik hou van Snickers en van pinda's, maar ik eet nooit pindakaas. Op de boterham vind ik dat helemaal niet lekker. Mijn liefde voor pindakaas is echter enorm toegenomen dankzij dit receptje want ik kan je al verklappen dat mijn voorgevoel het juist had : het is super lekker. 😋


Ingrediënten:

  • 200 gram pindakaas 
  • 275 gram Lyle's Golden siroop  of eventueel andere rietsuiker- of suikerbietensiroop
  • 100 gram kristalsuiker
  • 170 gram Tuc of andere zoute crackers
  • 50 gram gezouten pinda's + eventueel een handvol extra voor bovenop
  • 200 gram melkchocolade


Werkwijze:


  • Beboter een bakvorm en voorzie van bakpapier. Ik gebruikte deze vorm van 26 cm op 20 cm. Een vierkante vorm van bijvoorbeeld 20 op 20 cm kan ook, dan is je koek gewoon wat kleiner, maar wel hoger. Het bakpapier zorgt ervoor dat je nadien de koek makkelijk uit je vorm kan halen.


  • Doe de siroop, de suiker en de pindakaas in een kookpot en warm zachtjes op. Het is zeker niet de bedoeling om je mengsel te koken ! Gewoon het mengsel opwarmen zodat het zachter wordt en makkelijk mengt. Haal hierna de pot van het vuur.




  • Breek de Tuc koekjes in kleine stukjes. Hak de pinda's een beetje kleiner en meng de koekjes en de pindastukjes onder het suiker-stroop-pindakaas mengsel. Is je mengsel al aan het opstijven, zet het dan kort even terug op een zacht vuurtje.


  • Giet het geheel in je vorm en strijk alles goed uit tot in de hoekjes. Druk alles goed aan.


  • Snij de chocolade in kleine stukjes of gebruik callets. Zo smelt alles gelijkmatig. Smelt de helft van je melkchocolade au bain marie. Is deze chocolade gesmolten, voeg dan de andere helft chocolade toe, meng goed en de overige chocolade zal smelten in de nog aanwezige warmte. Deze eenvoudige truc helpt te voorkomen dat je chocolade achteraf wit en vlekkerig zal worden. Je kan de chocolade natuurlijk ook op de correcte manier tempereren als je dat wil.  
  • Giet de gesmolten chocolade over de koek. Strooi er eventueel nog wat extra pinda's over. Zet alles koel en laat de chocolade hard worden. Ik zet het niet in de ijskast want dan wordt het te hard.


  • Na een tijdje is de chocolade opgesteven en dan kan je de koek uit de vorm halen. Verwijder het bakpapier aan de zijkanten. Snij de randjes bij zodat je mooie rechte randen hebt. 
  • Snij je koek in vierkantjes.


Conclusie:


Ja, je zult het moeten proeven om te geloven, maar dit is echt verrukkelijk ! Het proeft helemaal zoals ik het wou : zoet en zout, naar pinda en chocolade en heeft bovendien krokante Tuc stukjes erin !

zaterdag 12 november 2016

Appelcake zonder eieren


De herfst en appelgebak, het hoort gewoon bij mekaar. Nu kan je altijd van appeltaart genieten natuurlijk, maar in deze periode is zo'n warm stuk appeltaart met een bolletje ijs toch wel extra fijn. Er zijn oneindig veel varianten en zolang ze vers zijn en handgemaakt ben ik al fan. Maar ik heb wel wat voorkeuren. Zo hou ik enorm veel van kaneel in appeltaart. Walnoten, hazelnoten, amandelen, die mogen er allemaal ook in van me, maar ze zijn geen absolute must. Rozijnen, ja sorry, die heb ik er liever niet in.

Nu had ik dus zin in appelcake maar, maar helaas, er waren geen eieren in huis. Ondanks het feit dat we net gaan winkelen waren! Gelukkig heb ik een receptje gevonden dat ideaal is hiervoor. Deze appelcake is gebaseerd op een recept uit het boek Great British Bakes van Mary-Anne Boermans. Ze heeft in 2011 nog deelgenomen aan de Great British Bake Off. Het boek bevat een schat aan historische en vergeten Britse bakrecepten. Ze heeft ook een blog Time to cook die erg de moeite van het ontdekken waard is.

Mary-Anne gebruikt echter geen kaneel of puddingpoeder. Zoals ik al vertelde is kaneel in appeltaart voor mij wel een must. Je kan naast kaneelpoeder ook brokjes kaneelsuiker gebruiken. Het zijn korreltjes van suiker en kaneel. Typisch Nederlands denk ik. Erg lekker in gebak. Ik koop het in de winkelketen Holland en Barrett, vroeger de Tuinen. Erg aan te bevelen ! Ik had het helaas ook niet in huis. Het puddingpoeder mengt zich samen met de appelstukjes die tot moes bakken en maakt alles nog wat smeuïger.


Ingrediënten:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 en een 1/2 theelepel bakpoeder
  • 350 gram appel in stukjes (Appelmoes appels gebruiken)
  • 150 milliliter melk (of meer indien nodig)
  • 3 theelepels kaneel
  • 1/2 zakje puddingpoeder/custardpoeder (= 25 gram)


Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Boter een springvorm van 26 cm in en bloem hem in.
  • Meng de boter, de bloem, het bakpoeder en de kristalsuiker onder elkaar tot het mengsel gelijkt op paneermeel.


  • Schil de appels en snij ze in partjes en vervolgens in stukjes.
  • Bestrooi ze met het puddingpoeder en het kaneelpoeder en meng alles goed zodat alle appelstukjes bedekt zijn.


  • Voeg de appelstukjes bij het bloem-boter-suikermengsel en roer onder elkaar.


  • Voeg tenslotte de melk toe in stapjes en meng totdat je een deeg krijgt dat kleeft. Gebruik eventueel nog wat extra melk, maar maak het deeg niet te nat. De appel zal ook nog sap afgeven tijdens het bakken.


  • Doe alles in je bakvorm en strijk het uit. Bak gedurende 45 minuten.


  • Laat afkoelen op een rooster.


Conclusie:

Deze taart is het lekkerst vers uit de oven of later op de dag. Het korstje is dan krokant en in contrast met de zachte appelcake binnenin. Doordat je gebruik maakt van moesappels zijn de appelstukjes geen echte brokken meer. Mijn man en dochter vonden de taart hierdoor lekker. Zij houden niet van appeltaart met echte grote stukken appel er in...  Na een paar dagen wordt de taart wat meer wak. (Dat is Vlaams voor week of slap worden door vocht.) Snel oppeuzelen dus !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...