zaterdag 8 april 2017

Home made twix top koekjes


Toen ik de M&M's biscuit koekjes maakte, wou ik meteen ook een zelfgemaakte versie van Twix top koekjes uitproberen. De basis is immers hetzelfde dunne, krokante, goudbruine boterkoekje met een opstaand randje. Hier zit onder de melkchocolade een heerlijke laag karamel verstopt. Een soort van dunne Twix dus. Erg lekker !

Voor de karamel gebruikte ik dulce de leche of melkkaramel die ik enkele dagen voordien gemaakt had van een blikje gezoete gecondenseerde melk. Eerder maakte ik hiermee ook al de geweldige Snickers succes taart, de fancy Snickers macarons en de eenvoudige maar overheerlijke Snickers koekjes. Maar de karamel is ook overheerlijk op een ijsje, of bij pannenkoeken,...

Zin gekregen ? Zo begin je eraan:



Benodigdheden:


voor het boterdeeg:

  • 70 gram boter
  • 70 gram kristalsuiker
  • 1/2 ei (25 gram)
  • 125 gram bloem
  • snuf zout
  • 2 gram bakpoeder
  • eventueel 1/4 theelepel citroenrasp


voor de afwerking:

  • 200 gram melkchocolade
  • dulce de leche of melkkaramel Dit kan je kopen in de supermarkt bij afdeling van de chocopasta. In België is het te koop bij Delhaize. Natuurlijk kan je het ook zelf maken van een blikje gezoete gecondenseerde melk. 


werkmateriaal:

  • scherp mesje
  • meetlat
  • eventueel een corn (deegschraper, deegkrabber)
  • deegroller
  • meetlat
  • steelpannetje gevuld met water en kom
  • satéprikker
  • om de chocolade de spuiten: een diepvrieszakje waar je een puntje afknipt, een cornet gevouwen van bakpapier of de déco-pen van Lékué

Werkwijze:

1 dag vooraf

voor de melk karamel of dulce de leche: 

  • Kook het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een slowcooker, die je hebt gevuld met ruim water, gedurende 10 uur op slow. Zorg dat je blik goed onder water staat. Deksel er continu ophouden dus.
  • Of kook het ongeopende blikje rustig op een laag vuurtje gedurende 3 uur in een ruime kookpot gevuld met voldoende water zodat het blikje de hele tijd goed onderstaat. Zet het deksel op de pot, zo ontsnapt er minder stoom, maar neem af en toe een kijkje of je blik nog wel goed onderstaat. Indien nodig moet je water bijvullen. Hou dit goed in de gaten ! 
  • Nadien geduldig het blik laten afkoelen. Je zal uiteindelijk met een heel erg lekkere melk karamel eindigen. Je hebt geen heel blikje karamel nodig voor dit recept, maar je kan het vast nog voor allerlei ander lekkers gebruiken. Bewaren doe je in een goed afgesloten potje in de koelkast.


voor het boterkoekje:

voor de afwerking:



  • Besmeer het koekje met een dun laagje van de melk karamel.


  • Vul je diepvrieszakje, cornet of déco-pen met de gesmolten chocolade.
  • Spuit een beetje gesmolten chocolade op de melk karamel.


  • Als je zachtjes tegen het koekje tikt of ermee klopt op de tafel zal de chocolade zich mooi gelijkmatig verspreiden. Je kan ook een satéprikker gebruiken om de chocolade te verdelen tot in alle hoekjes. Loopt de chocolade er wat af aan de zijkant, veeg dit teveel er dan gewoon af.


  • Swirl voorzichtig met het satéstokje door de chocolade zodat je een golfpatroon krijgt. Laat de chocolade afkoelen en hard worden op een koele plek.


Conclusie:

Net zoals de M&M's biscuit koekjes, zijn deze Twix top koekjes om van te smullen. Ik kan geen favoriet kiezen uit deze twee. Een mogelijke derde versie zou een Snickers koekje zijn als je aan de melk karamel wat pinda's toevoegt. Een lekker ideetje voor in de toekomst 😀

dinsdag 4 april 2017

Home made M&M's biscuit koekjes


Nadat ik de Jonagold taart had gemaakt, een appelcake met een krokante boterdeegbodem, was er nog wat van dat lekkere deeg over. Ik bewaarde het in plastic folie gewikkeld in de koelkast. Een paar dagen later wist ik wat ik ermee ging doen : koekjes maken zoals die uit de supermarkt ! Eerder maakte ik zo ook al home made versies van Oreo cookies, Dinosaurus koeken, Scholiertjes, Petite beurre koekjes en Granola's.

Misschien ken je de originele M&M's biscuits wel ? Ze zien er geweldig uit : een goudbruin boterkoekje met een opstaand randje waartussen een dikke laag chocolade is aangebracht die is versierd met M&M's. Het recept voor een lekker krokant koekjesdeeg had ik al. Ik had alleen geen idee hoe ik zo'n opstaand randje in je koekje zou krijgen. Zou ik een bakvormpje moeten gebruiken of met een stempel reliëf erin duwen ? Ik zocht het veel te ver.... Het antwoord was veel eenvoudiger zo bleek toen ik de perfecte werkwijze vond op de Franse blog van Perle en sucre. Dit moest ik uitproberen !



Benodigdheden:


voor het boterdeeg: (dit is de helft van het recept van de Jonagoldtaart)

  • 70 gram boter
  • 70 gram kristalsuiker
  • 1/2 ei (25 gram)
  • 125 gram bloem
  • snuf zout
  • 2 gram bakpoeder
  • eventueel 1/4 theelepel citroenrasp


voor de afwerking:

  • 200 gram melkchocolade in blokjes gesneden of callets
  • M&M's


werkmateriaal:

  • scherp mesje
  • meetlat
  • eventueel een corn (deegschraper, deegkrabber)
  • deegroller
  • meetlat
  • steelpannetje gevuld met water en kom
  • satéprikker
  • om de chocolade de spuiten: een diepvrieszakje waar je een puntje afgeknipt, een cornet gevouwen van bakpapier of de déco-pen van Lékué


Werkwijze:


voor het boterdeeg:

  • Kluts je ei.
  • Snij de boter in blokjes en bewerk ze met je handen tot ze zacht is en geen harde brokjes meer heeft.


  • Voeg het zout, de citroenrasp en de suiker toe en meng alles met je handen onder elkaar.


  • Voeg het geklutste ei in stapjes toe en meng dit er ook onder.


  • Tenslotte voeg je de bloem toe. Je gaat nu je handen door het deeg wrijven net alsof je je handen zou wassen met het deeg. Het wrijven zorgt voor een lekker deeg. Een corn of deegschraper helpt om alles bij mekaar te houden.



  • Tenslotte ga je het deeg goed bij mekaar duwen tot één bal.


  • Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een half uur tot een uur in de koelkast zodat het kan rusten en stevig worden.


  • Kneed het gekoelde deeg even kort door om het bewerkbaar te maken.
  • Bebloem je werkoppervlak lichtjes en rol je deeg dun uit. 
  • Gebruik een (propere !) meetlat om je deeg in dunne brede stroken te snijden. 
  • Mijn koekjes zijn 4,5 cm breed en 7,5 cm lang. Maar dat is maar een richtlijn.
  • De dunne strookjes, voor het opstaand randje, zijn 0,5 cm breed. 
  • Leg de dunne strookjes bovenaan en onderaan je koekje en druk ze aan. Ik deed het niet, maar je kan ze eventueel "vastkleven" met een héél klein beetje melk dat je erop hebt geborsteld.
  • Snijd de koekjes zo allemaal op dezelfde maat.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden °C.




  • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.


  • Bak ze gedurende 7 minuten op 175 graden C° of totdat ze goudbruin kleuren aan de randjes. Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger worden.

voor de afwerking:

  • We gaan de chocolade smelten.
  • Tip 1 : Snij de chocolade in kleine stukjes of gebruik callets, dan smelt je chocolade sneller en gelijkmatiger.
  • Tip 2: Indien je alle chocolade tegelijk smelt, zal deze vaak een dof resultaat geven en achteraf witte vlekken vertonen. Om dit te vermijden is het aanbevolen om chocolade te tempereren. 

  • Temperen is echter niet zo eenvoudig en dan moet je de temperatuur van je chocolade goed in de gaten houden. Ik gebruik soms een snelle werkwijze voor dummies 😉 waarbij ik mijn chocolade in 2 stappen smelt. Hiermee bereik je misschien geen perfecte resultaten, maar toch ook heel goede. Ik leg het jullie uit:
  • Stap 1 : Smelt de helft van je chocolade au bain marie. Hiervoor laat je water koken in een kookpot met hierop een vuurvaste kom met hierin je chocolade. Let op dat je vuurvaste kom het wateroppervlak niet raakt. De stoom zal je chocolade doen smelten.
  • Stap 2: Haal de vuurvaste kom van je kookpot wanneer je eerste deel chocolade gesmolten is. Voeg hier nu de rest aan toe. Dit zal smelten in de aanwezige warmte van de reeds gesmolten chocolade. Goed mengen.




    • Vul je diepvrieszakje, cornet of déco-pen met de gesmolten chocolade.
    • Spuit een beetje gesmolten chocolade tussen de twee deegrandjes.



    • Als je zachtjes tegen het koekje tikt of ermee klopt op de tafel zal de chocolade zich mooi gelijkmatig verspreiden. Je kan ook een satéprikker gebruiken om de chocolade te verdelen tot in alle hoekjes. Loopt de chocolade er wat af aan de zijkant, veeg dit teveel er dan gewoon af.



    • Strooi er enkele M&M's over en laat de chocolade op een koele plek hard worden (niet in de ijskast).




    Conclusie:

    Mijn dochter is dol op deze koekjes en ik moet toegeven, zelf ben ik ook enthousiast. Ze zien er zo aantrekkelijk uit ! Het vraagt misschien een kleine inspanning, maar het resultaat is het zeker waard. Het koekje is lekker krokant en in combinatie de laag melkchocolade met M&M's is het onweerstaanbaar ! 



    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...