Toen ik de M&M's biscuit koekjes maakte, wou ik meteen ook een zelfgemaakte versie van Twix top koekjes uitproberen. De basis is immers hetzelfde dunne, krokante, goudbruine boterkoekje met een opstaand randje. Hier zit onder de melkchocolade een heerlijke laag karamel verstopt. Een soort van dunne Twix dus. Erg lekker !
Voor de karamel gebruikte ik dulce de leche of melkkaramel die ik enkele dagen voordien gemaakt had van een blikje gezoete gecondenseerde melk. Eerder maakte ik hiermee ook al de geweldige Snickers succes taart, de fancy Snickers macarons en de eenvoudige maar overheerlijke Snickers koekjes. Maar de karamel is ook overheerlijk op een ijsje, of bij pannenkoeken,...
Zin gekregen ? Zo begin je eraan:
Benodigdheden:
voor het boterdeeg:
- 70 gram boter
- 70 gram kristalsuiker
- 1/2 ei (25 gram)
- 125 gram bloem
- snuf zout
- 2 gram bakpoeder
- eventueel 1/4 theelepel citroenrasp
voor de afwerking:
- 200 gram melkchocolade
- dulce de leche of melkkaramel Dit kan je kopen in de supermarkt bij afdeling van de chocopasta. In België is het te koop bij Delhaize. Natuurlijk kan je het ook zelf maken van een blikje gezoete gecondenseerde melk.
werkmateriaal:
- scherp mesje
- meetlat
- eventueel een corn (deegschraper, deegkrabber)
- deegroller
- meetlat
- steelpannetje gevuld met water en kom
- satéprikker
- om de chocolade de spuiten: een diepvrieszakje waar je een puntje afknipt, een cornet gevouwen van bakpapier of de déco-pen van Lékué
Werkwijze:
1 dag vooraf
voor de melk karamel of dulce de leche:
- Kook het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een slowcooker, die je hebt gevuld met ruim water, gedurende 10 uur op slow. Zorg dat je blik goed onder water staat. Deksel er continu ophouden dus.
- Of kook het ongeopende blikje rustig op een laag vuurtje gedurende 3 uur in een ruime kookpot gevuld met voldoende water zodat het blikje de hele tijd goed onderstaat. Zet het deksel op de pot, zo ontsnapt er minder stoom, maar neem af en toe een kijkje of je blik nog wel goed onderstaat. Indien nodig moet je water bijvullen. Hou dit goed in de gaten !
- Nadien geduldig het blik laten afkoelen. Je zal uiteindelijk met een heel erg lekkere melk karamel eindigen. Je hebt geen heel blikje karamel nodig voor dit recept, maar je kan het vast nog voor allerlei ander lekkers gebruiken. Bewaren doe je in een goed afgesloten potje in de koelkast.
voor het boterkoekje:
- Maak het deeg en de koekjes zoals beschreven bij de M&M's biscuit koekjes.
voor de afwerking:
- Smelt de chocolade zoals wordt uitgelegd bij de M&M's biscuit koekjes.
- Besmeer het koekje met een dun laagje van de melk karamel.
- Vul je diepvrieszakje, cornet of déco-pen met de gesmolten chocolade.
- Spuit een beetje gesmolten chocolade op de melk karamel.
- Als je zachtjes tegen het koekje tikt of ermee klopt op de tafel zal de chocolade zich mooi gelijkmatig verspreiden. Je kan ook een satéprikker gebruiken om de chocolade te verdelen tot in alle hoekjes. Loopt de chocolade er wat af aan de zijkant, veeg dit teveel er dan gewoon af.
- Swirl voorzichtig met het satéstokje door de chocolade zodat je een golfpatroon krijgt. Laat de chocolade afkoelen en hard worden op een koele plek.
Conclusie:
Net zoals de M&M's biscuit koekjes, zijn deze Twix top koekjes om van te smullen. Ik kan geen favoriet kiezen uit deze twee. Een mogelijke derde versie zou een Snickers koekje zijn als je aan de melk karamel wat pinda's toevoegt. Een lekker ideetje voor in de toekomst 😀