zaterdag 9 september 2017

Home made custard cream koekjes



Nadat ik de chocolate bourbon koekjes had gebakken, jeukten mijn vingers om die andere klassieker van de Britse koekjes, de custard cream te maken. De set van vier koekjesuitstekers die ik online kocht bij Amazon in Engeland bevatte immers ook deze vorm.

Wees echter gerust, deze koekjes kan je ook zonder zo'n specifieke uitsteker maken. Een koekje in een ander vormpje is natuurlijk mogelijk.  Nog eenvoudiger is om gewoon bolletjes te rollen van het deeg en deze plat te drukken met een vork. Dan hoef je ook geen deeg uit te rollen. 😉

Bij deze koekjes kan je dus makkelijk zelf bepalen hoe uitdagend of moeilijk je het jezelf wil maken. Maar het resultaat zal altijd geslaagd en smakelijk zijn.

De sleutel tot succes bij deze koekjes is custard poeder of vanille puddingpoeder. In Groot-Britannië gebruiken ze hiervoor traditioneel Birds custard powder, maar aangezien je dat in België niet kan kopen gebruikte ik dit puddingpoeder. In Nederland kan je wel custard poeder kopen, dus dat is zeker geschikt. Poeder voor vla of pudding die je niet moet koken zou ik afraden.


Benodigdheden:

voor de koekjes:
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram bloem
  • 33 gram puddingpoeder/custardpoeder
  • 33 gram bloem/poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille essence


voor de boterroom vulling:

  • 50 gram zachte boter
  • 100 gram bloem/poedersuiker
  • 2 theelepels custard/puddingpoeder
  • 1 eetlepel melk (op kamertemperatuur)


Werkwijze:

voor het koekjesdeeg:

  • Mix de zachte boter en de gezeefde poedersuiker smeuïg.
  • Zeef de bloem en het puddingpoeder. Voeg dit samen met de vanille essence aan de boter toe en meng. 
  • Mix niet te lang, maar net tot het deeg aan mekaar kleeft en een bal vormt.


  • Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het enkele uren te rusten in de koelkast zodat het kan stevig worden.

voor de boterroom:

  • Gebruik ingredienten die allemaal op kamertemperatuur zijn, om schiften te vermijden !
  • Mix de zachte boter enkele minuten goed door zodat ze zeker geen klontjes heeft en luchtig is.
  • Voeg de gezeefde poedersuiker, het gezeefde puddingpoeder en de melk al mixend in stapjes toe.
  • Laat de boterroom vijf minuten goed doormixen zodat hij goed luchtig kan worden.


  • Bewaar de boterroom koel, totdat de koekjes gebakken EN afgekoeld zijn. Bewaar de crème niet in de ijskast want dan wordt het helemaal hard !

voor de koekjes:

  • Verwarm de oven voor op  175°C.
  • Gebruik je een koekjesuitsteker, rol het deeg dan uit en steek er de koekjes uit. 
  • Bebloem regelmatig de stempel van je uitsteker, zodat je deeg niet gaat kleven tussen de letters. Kleeft er toch wat deeg tussen dan kan je dit verwijderen met een satéprikker.


  • Eenvoudiger is om bolletjes van het deeg te rollen en ze daarna plat te duwen met een vork. Als je kruiselings duwt op je deegballetje, krijg je bovendien een mooi patroon.



  • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
  • Gebruik eventueel een spatel om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van je werkvlak te halen.
  • De koekjes zetten nauwelijks uit, dus je hoeft niet al te veel tussenruimte te voorzien.


  • Bak de koekjes ongeveer 10 à 13 minuten of totdat de randjes goudbruin beginnen te kleuren. De exacte baktijd hangt af van de grootte van je koekjes en je oven.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger zullen worden.


  • Als de koekjes zijn afgekoeld kan je ze vullen met de boterroom en op elkaar kleven. Ik gebruik hiervoor het liefst een spuitzak en een recht (niet gekarteld) spuitmondje van 5 mm. Maar je kan ook gewoon de crème smeren met een (palet)mes.


  • Bewaar de koekjes op een koele plek, maar niet in de ijskast want dan wordt de vulling te hard. Gebruik een goed afsluitbare doos of blik zodat ze zo lang mogelijk lekker blijven. 


Conclusie:

OMG, deze koekjes zijn erg lekker ! Het koekje zelf heeft een super lekkere zachte en toch krokante textuur dankzij het puddingpoeder. Een beetje bros zoals bij een sprits of de kusjes koekjes, en dus niet zo stevig zoals bij een boterkoekje of het chocolate bourbon koekje.

De créme smaakt lekker zoet en heerlijk naar vanille. Doordat de koekjes zelf niet al te zoet zijn vullen ze mekaar mooi aan.

Kortom en héél leuk koekje dat ik graag in mijn repertoire opneem. Ik zie mezelf in de toekomst al variëren door andere boterroom vullingen met allerlei smaakjes (en kleurtjes) te gebruiken : aardbei, chocolade, kokosnoot,...

donderdag 7 september 2017

Smeltende chocolade cake met crème van kastanjes / Fondant au chocolat et crème de marrons (glutenvrij)


Toen ik deze zomer op vakantie was in Koksijde, brachten we ook een bezoekje aan een grote Franse supermarkt net over de Belgische grens. Eén van de dingen die ik daar kocht was een blikje crème de marrons van het merk Clement Faugier. Dat is een gezoete crème van kastanjes met vanille eraan toegevoegd. Er bestaan ook blikjes louter kastanje puree, maar dat is niet hetzelfde !

Vorige jaar bakte ik met deze crème van kastanjes al eens een Ardéchois cake. Deze cake viel toen bijzonder goed in de smaak bij ons gezin. We wisten immers niet echt wat we moesten verwachten en het was echt een meevaller. De crème heeft immers een subtiele, lichtjes zoete smaak, die de chocolade smaak perfect ondersteunt en aanvult. Tijdens het bakken ruikt het echt heerlijk !!!

Dit jaar maak ik er opnieuw een "cake" mee, maar ditmaal een variant die de fransen een "fondant" noemen. (Van het franse werkwoord fondre = smelten 😎)  Een vochtig, smeuïg gebak dus, minder stevig dan een cake en meer smeltend van textuur. Verwar deze franse fondant niet met fondant suiker of rolfondant om taarten te decoreren, want daar heeft het niks mee te maken.

Moet je voor zo'n blikje créme de marrons nu speciaal naar Frankrijk gaan ? Nee, met wat geluk kan je het in België en Nederland in een goed uitgeruste supermarkt of in een bio-winkel vinden. Vooral in de herfst, aangezien dat natuurlijk dé tijd is van kastanjes. Het is nog maar september, maar de herfst komt er aan, dus hou je ogen ervoor open !

Voor dit delicieuze gebak heb je maar vier ingrediënten nodig, het is heel makkelijk om te maken en het is bovendien glutenvrij. Laat ons dus beginnen !

Het schattige ventje Marono is de mascotte van het merk Clément Faugier.

Benodigdheden:

  • 500 gram crème de marrons (= gezoete kastanjecrème, geen kastanjepuree !)
  • 4 eieren
  • 125 gram pure chocolade
  • 100 gram boter


De inhoud van het blikje kastanje crème.

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 155°C.
  • Bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier.
  • Smelt de boter en de chocolade au bain marie.
  • Meng de kastanjecréme en de eieren tot één homogeen geheel.


  • Voeg de chocolade-boter mengsel toe en meng het er goed onder.


  • Giet het beslag in je springvorm.


  • Bak gedurende 45 minuten.
  • Laat de cake volledig afkoelen in de oven (en in de vorm). Verwijder pas de springvorm en het bakpapier als ze afgekoeld is. Mijn oven stond te heet en ik liet de taart niet afkoelen in de oven waardoor ik een grote barst kreeg...  Ik heb de baktijd en temperatuur in het recept hierboven dan ook aangepast.
  • Bestuif de afgekoelde cake met poedersuiker en smullen maar !




Conclusie:

Mmh dit is lekker ! De smaak is heerlijk chocoladig. Dat kan al niet slecht zijn. Maar het is vooral de textuur ; smeltend en zacht die het zo bijzonder maakt. Het is geen moelleux want de binnenkant is niet vloeibaar of lopend. Het is ook geen cake, geen brownie, geen mousse,... Het is een aanrader.

Nu zou je kunnen denken dat dit gebak met de eieren, de chocolade en de boter vast heel erg machtig is, maar dat vind ik persoonlijk heel erg meevallen.

Ik zou zeggen ; ga op jacht naar een blikje crème de marrons en maak deze cake. 😍

vrijdag 1 september 2017

Home made chocolate bourbon koekjes


Lang geleden dat ik nog eens koekjes bakte ! Hoog tijd dus om me daar nog eens aan te wagen.  Ik wou bovendien graag nog eens een koekje maken dat er precies zo uit ziet en (hopelijk) ook smaakt als een koekje uit de supermarkt. Vroeger bakte ik zo al Twix top cookies, M&M's biscuits, Dinosaurus koeken, Granola koekjes, Oreo's, Scholiertjes en Petit beurre koekjes en dat was altijd enorm leuk.

Vandaag wil ik een koekje maken dat ik vroeger heel vaak kocht toen er in Antwerpen nog een winkel was van de Engelse warenhuisketen Marks en Spencer. Helaas is dat al weer vele jaren geleden. Ik vond het zo'n fijne winkel. Vooral van de food afdeling was ik een grote fan. Hula Hoops Potato Ring Crisps, Tuna salad, coleslaw, van die driehoekige sandwiches, scones, lekkere pasta maaltijden voor in de microgolf en heel veel soorten koekjes kocht ik er. Dat die winkel te weinig winst maakte om open te blijven, lag zeker niet aan mij...

Toen ik bij amazon deze set Engelse koekjesuitstekers ontdekte, wou ik diezelfde dag al deze koekjes gaan maken. Natuurlijk kan je ook zonder zo'n uitsteker met stempel werken. Maar het oogt wel héél erg leuk en authentiek met zo'n hebbeding natuurlijk.


Benodigdheden:

voor de chocolade koekjes:

  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • 30 gram cacao


voor de Nutella boterroom vulling:

  • 45 gram Nutella
  • 40 gram bloemsuiker
  • 55 gram zachte boter
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel cacao



Werkwijze:

voor het deeg:

  • Snij de boter in blokjes en bewerk ze met je handen tot ze zacht is en geen harde brokjes meer heeft.


  • Voeg de suiker toe en meng alles met je handen onder elkaar.


  • Voeg de golden syrup en het ei toe en meng dit er ook goed onder.


  • Voeg de bloem, de cacao en het bicarbonaat toe. 
  • Je gaat nu je handen door het deeg wrijven net alsof je je handen zou wassen met het deeg. Het wrijven zorgt voor een lekker deeg. Een corn of deegschraper helpt om het deeg bij mekaar te houden.







  • Tenslotte ga je het deeg goed bij mekaar duwen en kneden tot één deegbal.




    • Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een half uur tot een uur in de koelkast zodat het  kan rusten en stevig worden.


    Maak ondertussen de boterroom:

    • Meng de zachte boter en de Nutella grondig met een mixer gedurende enkele minuten.





  • Voeg de bloemsuiker en de cacao in kleine porties toe en meng telkens goed.
  • Meng er het vanille extract onder.
  • Mix alles tenslotte nog enkele minuten goed luchtig.





  • Bewaar de boterroom op een koele plek. In de ijskast wordt ze hard en moeilijker werkbaar. Haal ze hier tijdig uit als je ermee aan de slag wil gaan.


  • Afwerking:





  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Kneed het gekoelde deeg even kort door om het bewerkbaar te maken.
  • Bebloem je werkoppervlak lichtjes en rol je deeg dun uit tot ongeveer 3 à 4 mm.
  • Steek er met de Bourbon koekjes uitsteker koekjes uit. Heb je deze uitsteker niet gebruik dan een andere koekjesuitsteker of snij zelf rechthoekjes uit het deeg met een meetlat en een scherp mesje. Je kan er met een satéprikker gaatjes inprikken om ze de juiste look te geven. 😊


    • Gebruik een spatel om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van je werkvlak te halen.


    • Bebloem regelmatig de stempel van je uitsteker, zodat je deeg niet gaat kleven tussen de letters.


    • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
    • De koekjes zetten nauwelijks uit, dus je hoeft niet al te veel tussenruimte te voorzien.





  • Bak de koekjes ongeveer 13 minuten.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger worden.
  • Als de koekjes zijn afgekoeld kan je ze vullen met de boterroom en op elkaar kleven. Ik gebruik hiervoor een spuitzak en een spuitmondje van 5 mm. Maar je kan ook gewoon de botercrème smeren met een (palet)mes.
  • Bewaar de koekjes goed afgesloten. Bij voorkeur ergens koel, zodat de botercrème niet te zacht wordt.




  • Conclusie:


    Het rauwe deeg werkt makkelijk en ruikt tijdens het uitrollen en uitsteken heerlijk ! Tijdens het bakken hangt in je huis de geur als van in chocolade fabriek. Mmh zalig ! Het zijn dus erg leuke koekjes om te maken. Je moet alleen opletten dat de koekjes niet aanbranden. Bij donkere koekjes zie je dat minder makkelijk, dus je moet echt goed opletten.

    De uitsteker met stempel werkt uitstekend en geeft een schitterend resultaat. Zien ze er niet net echt uit ?

    De koekjes hebben een stevige beet en hun vulling is zacht en smeuïg. Heerlijk bij een kopje koffie, een glaasje koude melk of wie weet zelfs een lekkere tas Earl Grey thee.
    Cheers darlings ! 😋



    vrijdag 25 augustus 2017

    Crazy chocolade cake (zonder eieren en zonder boter)


    Ik hou wel van een experiment in de keuken en toen ik op Facebook een enthousiast bericht las van een Canadese vriendin over een cake zonder eieren, zonder boter en zelfs zonder melk was mijn interesse onmiddellijk gewekt !

    Het recept staat bekend onder de naam Crazy cake of Wacky cake. Het is dan ook te gek dat het zo'n geweldig lekkere cake is, zonder iets van zuivel in. Oeps, spoiler alert: de cake is dus echt héél erg lekker !!!

    Helemaal wacky is één ingrediënt dat je absoluut niet verwacht in gebak : azijn ! Haak nu niet af. Deze cake is de moeite waard. Ik deed de test en je proeft het niet. Mijn dochter die er zeker niet van zou willen proeven als ze dit wist, is nu lyrisch over de cake...

    Azijn is een zuur en dit geeft een chemische reactie in combinatie met bicarbonaat door koolzuurgas te produceren; wat de cake doet rijzen en luchtig worden. Wees nu niet afgeschrikt: de prik in cola is ook koolzuurgas.

    De cake is wellicht ontstaan in de 1ste wereldoorlog toen er schaarste was aan ingredienten. Rond 1930 werd ze in Amerika terug populair in een periode van economische depressie vandaan ook de naam Depression cake. Ik word allesbehalve depressief van deze cake. 😁

    Maar tot hier de chemie en geschiedenis les. 😉 Wil je meer over de historie weten, kijk dan hier.

    Laat ons bakken !


    Benodigdheden:


    Ik gebruikte voor de vloeistoffen een mengeling van half koffie, half water. Koffie versterkt immers de chocolade smaak. Het is niet zo dat je koffie proeft in het eindresultaat. Wees gerust als je echt geen koffie liefhebber bent dan kan je ook gewoon 400 milliliter water gebruiken.

    • 400 gram patisserie bloem
    • 400 gram kristalsuiker
    • 30 gram cacao Ik gebruik dit. (→géén Nesquick gebruiken, dat is niet hetzelfde !)
    • 12 gram natriumbicarbonaat (=baking soda = zuiveringszout)
    • 1/4 theelepel zout
    • 150 milliliter zonnebloemolie
    • 200 milliliter koude koffie
    • 200 milliliter koud water
    • 30 milliliter (witte) azijn (→geen appelazijn, zeker geen schoonmaak azijn)
    • 1 eetlepel vanille extract


    Voor deze cake heb je geen mixer nodig: gewoon een kom, maatbeker en garde !


    Werkwijze:

    • Indien je koffie gebruikt, zet dan koffie en laat hem afkoelen.
    • Bekleed een springvorm van 26 cm met bakpapier.


    • Verwarm de oven voor op 175°C. 
    • Meng de droge ingredienten in een kom. Zeef de bloem en de cacao. Voeg de suiker, het natriumbicarbonaat en zout eronder.


    • Meng in een maatbeker de vloeistoffen : koffie/water, de zonnebloemolie, het vanille extract en de azijn. Meng onder elkaar. 


    • Giet nu geleidelijk en al roerend de vloeistoffen bij de droge ingrediënten. Meng goed met je garde zodat je geen klonters hebt. Je eindigt met een vrij vloeibaar deeg, met allerlei luchtbelletjes in.


    • Giet je deeg in de bakvorm.


    • Bak de cake gedurende 40 minuten op 175°C. Prik met een naald en indien deze er droog uitkomt is de cake gaar. De mijne had nog 10 minuten extra op 150 graden nodig en toen was ze prima.
    • Mijn cake vertoonde wel enkele barsten bovenaan, maar ik heb ze besmeerd met een laagje Nutella en wat hagelslag en je ziet daar niks van. Geen groot probleem dus. 
    • De oorzaak is mijn oven, die is nogal hevig. Bovenaan was de cake al gaar, maar van binnen echter nog niet en dan barst je cake een beetje open. Volgende keer bak ik ze gewoon iets langer, op een iets lagere temperatuur. Geen twee ovens zijn dezelfde. Baktijden zijn altijd een richtlijn, geen exacte wetenschap.
    • Is je cake afgekoeld, verwijder dan voorzichtig het bakpapier.



      Conclusie:


    Deze cake is echt super lekker. Het is een beetje plakkerig zoals bij een mud cake of een brownie. Je zou nooit kunnen vermoeden dat er azijn in zit. De Nutella laag is er heel erg lekker bij. Natuurlijk kan je aan het deeg chocoladedruppels of karamel stukjes toevoegen om het nog lekkerder te maken.

    Bovenop kan je er boterroom, ganache of van dat heerlijke chocolade fudge glazuur dat ik reeds gebruikte op deze cake smeren. Maar nu wou ik trouw blijven aan het uitgangspunt en geen ei, boter of melk gebruiken.

    Deze cake is een blijvertje, een toppertje en wordt hier zeker nog vaak ge(s)maakt.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...