Chocolade tempereren

Hoe ik chocolade tempereer met de microgolf: 

  • Waarom tempereren denk je nu misschien ? Chocolade ga je tempereren omdat je zo glanzende, krakende chocolade krijgt in plaats van chocolade die na een tijdje dof, grijs en vlekkerig wordt en ook minder smeuïg is en geen "kraak" heeft. 
  • Doe chocolade in callets of kleine stukjes in een kom die geschikt is voor de microgolf.


  • Zet de chocolade in de microgolf gedurende 35 seconden op 500 Watt.
  • Roer in de callets.


  • Zet opnieuw je kom in de microgolf voor 35 seconden op 500 Watt.
  • Roer in de callets.



  • Zet opnieuw je kom in de microgolf voor 35 seconden op 500 Watt.
  • Roer in de callets.



  • Blijf dit herhalen tot je merkt dat je callets beginnen te smelten, maar nog wel zichtbaar zijn. Hoe vaak je de chocolade in de microgolf moet zetten hangt af van je hoeveelheid. Doe het echter nooit te lang of op te hoge wattage. Chocolade is erg gevoelig materiaal.
  • Als je goed roert in de callets en ze smelten volledig weg dan is je chocolade klaar.



  • Gesmolten melkchocolade zou nu een temperatuur moeten hebben tussen 29 en 30° C
  • Witte chocolade moet een temperatuur hebben tussen 28 en 29° C.
  • Pure chocolade moet een temperatuur hebben tussen 31 en 32° C

  • Is je chocolade iets kouder of nog niet helemaal gesmolten geef hem dan nog 5 a 10 seconden extra op 500 Watt.
  • Is je chocolade iets te warm roer hem dan goed door tot hij is afgekoeld.
  • Is je chocolade heel veel warmer voeg dan enkele callets toe en roer ze onder je chocolade tot ze helemaal smelten. Blijf dit herhalen tot je chocolade de goede temperatuur heeft.

  • Om te testen of je chocolade goed getempereerd is doop je een lepel in de chocolade legt het enkel minuutjes te rusten op kamertemperatuur. Na enkele minuten (zeker niet langer dan 3) moet je chocolade hard geworden zijn zonder witte kringen of vlekjes.


  • Indien je chocolade te dik en te hard wordt om nog goed mee te kunnen werken, zet hem dan met intervals van 10 seconden op 500 Watt in de microgolf. Roer telkens goed tot hij opnieuw op de correcte temperatuur is.

Samenvatting:

  • Witte chocolade tussen 28 en 29° C.
  • Melkchocolade tussen de 29 en 30° C.
  • Pure chocolade tussen 31 en 32° C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...