vrijdag 18 augustus 2017

Rode bessen cake met hazelnoten en griesmeel


Onze vakantie zit er op ! We hebben een hele leuke tour langs allerlei mooie en interessante plekken in België gemaakt zoals de dierentuin Pairi Daiza, de oostkantons en de kust. Vroeger was ik ervan overtuigd dat hoe verder je op vakantie ging, hoe beter het was, maar daar ben ik in bijgeleerd. In eigen land valt er ook veel moois te ontdekken.

Op terugweg van onze reis bezochten we in het West-Vlaamse Oeselgem de zelfpluktuin Purfruit waar je, zoals de naam al zegt, zelf biologisch fruit kan plukken. Dat was erg leuk ! Wij kwamen dus thuis met een berg vuile was én een mooie voorraad frambozen, braambessen, blauwe bessen en aalbessen. 


Een deel bessen is ingevroren en met een deel heb ik gebakken. Voor deze rode bessen taart heb ik me laten inspireren door een recept uit een Duits bakboek met de titel Die Schatze aus Oma's Backbuch.  Het bevat veel recepten die al generaties lang doorgegeven zijn. Het is prachtig en ik kan het van harte aanbevelen. Ik heb het recept wel wat aangepast natuurlijk. 😄

De cake bestaat uit 2 onderdelen. Je hebt een boterdeeg "croute" aan de buitenrand zoals ook bij de Jonagold cake het geval was. De binnenkant bestaat uit luchtig opgeklopt eiwit vermengd met rode bessen, gemalen hazelnoten en tarwe griesmeel (= semolina). Klinkt veelbelovend niet ?!



Benodigdheden:

voor de boterdeeg bodem:

  • 125 gram boter
  • 125 gram kristalsuiker
  • 1 ei (= 50 gram)
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 4 gram bakpoeder
  • eventueel een 1/2 theelepel citroenrasp


voor de cake:

  • 250 gram rode bessen (zonder steeltjes)
  • 95 gram gemalen hazelnoten
  • 4 eiwitten (= 120 gram)
  • 190 gram kristalsuiker
  • 95 gram tarwe griesmeel (Ik gebruikte dit.)
  • 1 theelepel kaneel
  • eventueel 3 druppels amandel essence




 Werkwijze:


voor de boterdeeg bodem:

  • Kluts je ei.
  • Bestrijk je springvorm van 20 cm in met gesmolten boter en bloem deze lichtjes in.
  • Snij de boter in blokjes en bewerk ze met je handen tot ze zacht is en geen harde brokjes meer heeft.

  • Voeg het zout, de citroenrasp en de suiker toe en meng alles met je handen onder elkaar.


  • Voeg het geklutste ei in stapjes toe en meng dit er ook onder.


  • Tenslotte voeg je de bloem toe. Je gaat nu je handen door het deeg wrijven net alsof je je handen zou wassen met het deeg. Het wrijven van je deeg zorgt voor een lekker deeg. Een corn of deegschraper helpt om het deeg bij mekaar te houden.



  • Tenslotte ga je het deeg goed bij mekaar duwen tot één deegbal.


  • Verpak het deeg in plastic folie en leg minstens een half uur tot een uur in de koelkast zodat het kan rusten en stevig worden.


  • Kneed het gekoelde deeg even kort door om het bewerkbaar te maken.
  • Bebloem je werkoppervlak lichtjes en rol je deeg uit zodat je voldoende ruimte hebt voor je bakvorm en een rand van 4 cm. Je zal deeg over hebben met dit recept op basis van 1 ei. Het deeg kan je makkelijk goed verpakt enkele dagen in de koelkast bewaren of je kan het ook invriezen. Met het deegoverschot kan je bijvoorbeeld  deze M&M's biscuit koekjes en Twix top koekjes maken.


  • Verleg je uitgerolde deeg met behulp van je deegrol over de springvorm en druk goed en gelijkmatig aan tot in de hoekjes zodat je geen luchtbellen hebt. Snij je deeg recht af aan de opstaande rand tot ongeveer 1 cm van de rand. Je moet het niet inprikken. 


  • Het is niet erg als je deeg wat gaten en scheuren vertoond. Plak ze gewoon dicht met wat deegoverschot en druk dit goed en gelijkmatig aan. 😏


voor de cake:

  • Ontdoe de bessen van hun steeltjes. Het makkelijkst gaat dit door ze met een vork er af te ritsen.
  • Maal de hazelnoten fijn, indien je ze niet fijngemalen kocht.
  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Klop de eiwitten samen met de helft van de suiker luchtig met een mixer.
  • Voeg terwijl het eiwit wordt opgeklopt de andere helft suiker geleidelijk toe en blijf mixen tot je een mooie glossy meringue krijgt.


  • Meng de gemalen hazelnoten,  het griesmeel en de kaneel onder elkaar en voeg dit toe aan het eiwit. 
  • Meng dit er voorzichtig onder met een spatel. Gebruik hiervoor geen mixer meer.


  • Meng tenslotte de rode bessen en de druppels amandel essence er voorzichtig onder met een spatel.


  • Giet het eiwitmengsel in de cakevorm en strijk glad.


  • Indien je boterdeeg fel bovenuit je vulling steekt kan je de randjes met een vork wat aanduwen. Dit zou anders snel kunnen aanbranden. Hou er wel rekening mee dat je vulling een klein beetje uitzet tijdens het bakken, dus hou wel een klein randje.



  • Bak gedurende 40 minuten of totdat de taart goudbruin kleurt. 
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.
  • Verwijder na 10 minuten afkoelen voorzichtig de rand van de springvorm. 
  • Is de taart zo goed als helemaal koel, dan je de onderste vorm ook voorzichtig wegnemen.
  • Heb je toch een beetje aangebrande randjes dan kan je deze makkelijk verwijderen met een                dunschiller. 😊



    • Bepoeder de afgekoelde cake met wat poedersuiker en een resterend takje bessen.



    Conclusie:

    Héél erg lekker vind ik dit ! De cake ruikt en smaakt heerlijk naar de hazelnoten. De licht zoete toets van de meringue staat prachtig in contrast met de frisse besjes. Het griesmeel zorgt samen met het fruit voor een allesbehalve droge cake. Het boterdeeg zorgt voor een krokante toets en stevige cake. Echt lekker en zomers fris. 😍

    Ik verwacht wel dat ik deze taart nog eens maak en dan gebruik ik geen amandel essence meer. Je moet er enorm voorzichtig mee zijn want het gaat nogal snel overheersen. Deze taart heeft die opsmuk niet nodig. Ze is smaakvol genoeg van nature.


    3 opmerkingen:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...