zaterdag 9 september 2017

Home made custard cream koekjes



Nadat ik de chocolate bourbon koekjes had gebakken, jeukten mijn vingers om die andere klassieker van de Britse koekjes, de custard cream te maken. De set van vier koekjesuitstekers die ik online kocht bij Amazon in Engeland bevatte immers ook deze vorm.

Wees echter gerust, deze koekjes kan je ook zonder zo'n specifieke uitsteker maken. Een koekje in een ander vormpje is natuurlijk mogelijk.  Nog eenvoudiger is om gewoon bolletjes te rollen van het deeg en deze plat te drukken met een vork. Dan hoef je ook geen deeg uit te rollen. 😉

Bij deze koekjes kan je dus makkelijk zelf bepalen hoe uitdagend of moeilijk je het jezelf wil maken. Maar het resultaat zal altijd geslaagd en smakelijk zijn.

De sleutel tot succes bij deze koekjes is custard poeder of vanille puddingpoeder. In Groot-Britannië gebruiken ze hiervoor traditioneel Birds custard powder, maar aangezien je dat in België niet kan kopen gebruikte ik dit puddingpoeder. In Nederland kan je wel custard poeder kopen, dus dat is zeker geschikt. Poeder voor vla of pudding die je niet moet koken zou ik afraden.


Benodigdheden:

voor de koekjes:
  • 100 gram zachte boter
  • 100 gram bloem
  • 33 gram puddingpoeder/custardpoeder
  • 33 gram bloem/poedersuiker
  • 1/2 theelepel vanille essence


voor de boterroom vulling:

  • 50 gram zachte boter
  • 100 gram bloem/poedersuiker
  • 2 theelepels custard/puddingpoeder
  • 1 eetlepel melk (op kamertemperatuur)


Werkwijze:

voor het koekjesdeeg:

  • Mix de zachte boter en de gezeefde poedersuiker smeuïg.
  • Zeef de bloem en het puddingpoeder. Voeg dit samen met de vanille essence aan de boter toe en meng. 
  • Mix niet te lang, maar net tot het deeg aan mekaar kleeft en een bal vormt.


  • Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het enkele uren te rusten in de koelkast zodat het kan stevig worden.

voor de boterroom:

  • Gebruik ingredienten die allemaal op kamertemperatuur zijn, om schiften te vermijden !
  • Mix de zachte boter enkele minuten goed door zodat ze zeker geen klontjes heeft en luchtig is.
  • Voeg de gezeefde poedersuiker, het gezeefde puddingpoeder en de melk al mixend in stapjes toe.
  • Laat de boterroom vijf minuten goed doormixen zodat hij goed luchtig kan worden.


  • Bewaar de boterroom koel, totdat de koekjes gebakken EN afgekoeld zijn. Bewaar de crème niet in de ijskast want dan wordt het helemaal hard !

voor de koekjes:

  • Verwarm de oven voor op  175°C.
  • Gebruik je een koekjesuitsteker, rol het deeg dan uit en steek er de koekjes uit. 
  • Bebloem regelmatig de stempel van je uitsteker, zodat je deeg niet gaat kleven tussen de letters. Kleeft er toch wat deeg tussen dan kan je dit verwijderen met een satéprikker.


  • Eenvoudiger is om bolletjes van het deeg te rollen en ze daarna plat te duwen met een vork. Als je kruiselings duwt op je deegballetje, krijg je bovendien een mooi patroon.



  • Leg de koekjes op een siliconen bakmat of een bakplaat voorzien van bakpapier.
  • Gebruik eventueel een spatel om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van je werkvlak te halen.
  • De koekjes zetten nauwelijks uit, dus je hoeft niet al te veel tussenruimte te voorzien.


  • Bak de koekjes ongeveer 10 à 13 minuten of totdat de randjes goudbruin beginnen te kleuren. De exacte baktijd hangt af van de grootte van je koekjes en je oven.
  • Laat de koekjes na het bakken afkoelen op een rooster waarbij ze steviger zullen worden.


  • Als de koekjes zijn afgekoeld kan je ze vullen met de boterroom en op elkaar kleven. Ik gebruik hiervoor het liefst een spuitzak en een recht (niet gekarteld) spuitmondje van 5 mm. Maar je kan ook gewoon de crème smeren met een (palet)mes.


  • Bewaar de koekjes op een koele plek, maar niet in de ijskast want dan wordt de vulling te hard. Gebruik een goed afsluitbare doos of blik zodat ze zo lang mogelijk lekker blijven. 


Conclusie:

OMG, deze koekjes zijn erg lekker ! Het koekje zelf heeft een super lekkere zachte en toch krokante textuur dankzij het puddingpoeder. Een beetje bros zoals bij een sprits of de kusjes koekjes, en dus niet zo stevig zoals bij een boterkoekje of het chocolate bourbon koekje.

De créme smaakt lekker zoet en heerlijk naar vanille. Doordat de koekjes zelf niet al te zoet zijn vullen ze mekaar mooi aan.

Kortom en héél leuk koekje dat ik graag in mijn repertoire opneem. Ik zie mezelf in de toekomst al variëren door andere boterroom vullingen met allerlei smaakjes (en kleurtjes) te gebruiken : aardbei, chocolade, kokosnoot,...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...