vrijdag 19 augustus 2016

Snickers succes taart (glutenvrij)


Op de terugweg van Noorwegen stopten we aan een wegrestaurant in Duitsland en daar verkochten ze een Snickers taart. Aangezien we net een halve dag en een nacht hadden doorgebracht op de ferryboot van Oslo naar Kiel en we nog die hele dag zouden moeten autorijden had ik wel een opkikker nodig. 

Groot was mijn verbazing! Die taart leek wel het resultaat dat je zou hebben als de Ikea Daim taart en een Snickers samen een kindje kregen. Wauw ! Wat een openbaring. Ik was vol bewondering voor dit taartje. Glutenvrij bovendien. Dit moest ik zelf eens proberen te maken natuurlijk, want ze is bijna nog beter dan de Ikea Daim taart. Die is natuurlijk al mega lekker. Blijkbaar ben ik niet de enige die er dol op is, als ik mijn statistieken mag geloven. Maar wedden dat jullie deze ook gaan verslinden ?


Ingrediënten:


voor de amandellaag:


  • 4 eiwitten
  • 150 gram bloemsuiker/poedersuiker
  • 1/2 theelepel bakpoeder (Kies een glutenvrij merk indien dat belangrijk voor je is.)
  • 150 gram gemalen amandelen (met vlies) Ik koop steeds amandelen en maal ze zelf fijn. 


voor de succes crème:


  • 1 eierdooier
  • 25 milliliter room
  • 40 gram suiker
  • 1/2 theelepel vanillesuiker
  • 60 gram boter


voor de "Snickers" bovenlaag:


  • 1 blik gecondenseerde melk (met suiker) van 305 milliliter  
  • 85 gram pinda's (gezouten of ongezouten, kies zelf maar)
  • 200 gram melkchocolade


Werkwijze:

1 dag vooraf :

voor de melk karamel of dulce de leche:


  • Kook het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een slowcooker, die je hebt gevuld met ruim water, gedurende 10 uur op slow.  Zorg dat je blik goed onder water staat. Deksel erop. 
  • Of kook het ongeopende blikje rustig op een laag vuurtje gedurende 3 uur in een ruime kookpot gevuld met voldoende water zodat het blikje de hele tijd goed onderstaat. Zet het deksel op de pot, zo ontsnapt er minder stoom, maar neem af een toe een kijkje of je blik nog wel goed onderstaat. Desgewenst bijvullen. Hou dit goed in de gaten ! Nadien geduldig het blik laten afkoelen. Je zal uiteindelijk met een heel erg lekkere melk karamel eindigen. Voor de Snickers taart heb je geen heel blik nodig, maar je kan de rest gebruiken voor een volgende taart of voor op pannenkoeken, in koekjes, op wafels, bij ijs,... Ik maakte reeds melk karamel toen ik Snickers koekjes bakte en bij die post vind je er nog veel meer info en nog andere bereidingswijzen.


voor de amandellaag:


  • Maal de amandelen fijn. 
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Bekleed een bakvorm van 21 cm met bakpapier.
  • Klop het eiwit stijf.
  • Voeg de gezeefde poedersuiker en het bakpoeder hieraan toe en mix tot je de consistentie krijgt van merengue. 


  • Meng tenslotte voorzichtig de gemalen amandelen toe met een spatel.


  • Doe het mengsel in de bakvorm en bak gedurende 30 minuten op 175 graden.


  • Laat afkoelen op een rooster.

voor de succes crème:


  • Doe de eierdooier, de room, de suiker en de vanillesuiker in een steelpannetje en laat dit al roerend met een klopper heel zachtjes opwarmen tot net aan de kook. 


  • Je mengsel moet indikken zodat je er een streepje in kan trekken op de achterkant van een lepel en dat het streepje blijft. Let op dat je niet te haastig werkt want dan krijg je gebakken roerei.


  • Laat het ingedikte mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan de boter in stukjes al roerend toe. Je hebt nu een glanzend romig mengsel.


  • Laat de crème afkoelen en een uurtje opstijven in de koelkast. 

voor de afwerking:


  • Verwijder voorzichtig het bakpapier van de zijkant en onderkant van je taart.


  • Draai je taart om, dan heb je de mooiste zijde bovenaan.
  • Snij je taart doormidden met een groot mes en besmeer de onderlaag met de afgekoelde succes crème.



  • Leg de bovenkant erop en smeer hierop een goeie laag melk karamel.


  • Bestrooi met pindanoten.


  • Nu gaan we de chocolade au bain marie smelten.
  • Snij al je chocolade in kleine blokjes (of gebruik callets) dan smelt het gelijkmatiger.
  • Laat water koken in een kookpot met hierop een vuurvaste kom. In de kom doe je de helft van de chocolade, 100 gram. Let op dat je vuurvaste kom het wateroppervlak niet raakt. De stoom zal je chocolade doen smelten.


  • Haal de vuurvaste kom van je kookpot wanneer je eerste deel chocolade gesmolten is. Voeg hier nu de rest aan toe (nog eens 100 gram). Dit zal smelten in de aanwezige warmte van de reeds gesmolten chocolade. Goed mengen.



  • Let op : Indien je al je chocolade tegelijk smelt, zal deze veel sneller een dof resultaat geven en achteraf witte vlekken vertonen. Je moet chocolade immers tempereren. Dit is echter niet eenvoudig maar met de truc om de chocolade in 2 stappen te smelten bereik je al heel goede resultaten.
  • Giet de chocolade over je taart uit en verspreid ze zodat je taart helemaal bedekt is, ook aan de zijkant.


  • Laat de chocolade opstijven op een koele plek.


  • Bewaar de taart in de ijskast, maar haal ze een uurtje voor serveren er uit, anders is de crème te hard en niet zo heerlijk smeuïg.


Conclusie:


Super lekker gewoon! Deze taart moet je zelf maken, echt waar ! De amandellaag is luchtig en zoet en de succescrème zorgt voor zachtheid. En dan is daar natuurlijk die hemelse bovenlaag van karamel, pindanootjes en een laag chocolade. Echt geweldig lekker !!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...