zondag 11 september 2016

Confituur taart


Als je zin hebt in een eenvoudig taartje dat weinig werk vraagt, maar toch zeer smakelijk is, dan is dit voor jou! Ik maakte deze taart kort voor onze vakantie al eens met abrikozen confituur uit een potje en ze werd toen erg gesmaakt door mijn ouders en mijn gezinnetje. Ik had er nog niet over geschreven omdat ik er toen de tijd niet meer voor had gevonden.

Gisteren maakte ik met de vruchten van onze frambozen struik die ik had ingevroren een heerlijk lekkere frambozen confituur. Hierdoor kreeg ik erg veel zin in dat  confituur taartje. Maar dan nu wel met zelfgemaakte confituur van onze eigen frambozen. Kan niet slecht zijn toch ? Het taartje doet wat denken aan de heerlijke Linzer taart met hazelnoten in het deeg verwerkt, maar deze is wel simpeler.

Voor de abrikozen taart gebruikte ik een ronde springvorm van 26 cm. De frambozen taart maakte ik met een rechthoekige vorm van 36 op 13 cm. Voor beide taarten gebruikte ik dezelfde hoeveelheid deeg.


Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker (= 8 gram)
  • 1 ei
  • snuf zout
  • 250 gram confituur



Werkwijze:

  • Meng de bloem, de boter, de suiker, de vanille suiker, het ei en het zout tot een homogeen deeg.


  • Verpak je deeg in plastic folie of een diepvries zakje en zet het een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Beboter en bebloem de zijkant en bodem van je taartvorm.


  • Rol het deeg uit en bekleed de bodem van je taartvorm er mee. Wees niet ongerust als je deeg in stukken uit mekaar valt. Je plakt het deeg gewoon terug aan elkaar en drukt het overal gelijkmatig van dikte. Je moet nog ongeveer 1/3 van je deeg over houden voor later.
  • Prik er gaatjes in met een vork.


  • Doe de confituur erin en smeer deze uit.


  • Rol het resterende deeg uit en snij er reepjes van. Leg deze kruiselings op je taart en druk de randjes een beetje aan. 
  • Indien je deeg over hebt kan je er koekjes mee maken. (zie de foto bovenaan)



  • Bak gedurende 20 minuten of totdat je deeg een mooi goudbruin kleurtje heeft gekregen.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster.



Conclusie:

Deze taart was de eerste keer al een groot succes en ook de tweede keer viel ze opnieuw erg in de smaak. Mijn dochter en man houden meer van de abrikozen versie en zelf ben ik helemaal gek van de frambozen variant. Je kan eender welke smaak van confituur die je maar lekker vindt ervoor gebruiken en de taart aanpassen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...